Tabung Masa Depan ...

Thursday, February 27, 2014

Bila Jiwa Serabut, Jawab Soalan Adik Pun Kelam Kabut !

 Sehari dua ni KA dahlah serabut giler
Serabut dengan masalah keluarga yang tak setle2 lagi ler
Tambah serabut bila line tenet tiba2 jadi slow sangat2 ler
Lepas tu Adik duk sibuk bercerita macam biasa !
KA dengar & jawap juga ler
Walau jawap soalan Adik tanpa pikir2 dulu
Dan inilah akibat nyer !!!

ADIK :  Ummi tau tak , Cikgu Adik accident teruk Ummi !
KA :  Cikgu lelaki ke perempuan?  kenapa ?...dier naik apa ?
ADIK :  Cikgu lelaki, dier naik motor, teruk darah2 sampai masuk hospitallah, 
baju seluar dier habis koyak ! Barang2 dier tak taulah macam mana !
KA :  Sian Cikgu Adik tu yer, mana Adik tahu cerita ?
ADIK :  Teacher yang bagi tahu.. Teacher cerita, dulu Teacher pun pernah
accident naik motor. Teruk Ummi, tapi yang peliknya Teacher tak ada luka2 apapun.
  Cuma lebam aje kat dahi dier !
Lepas tu Teacher cakap orang2 banyak tolong dier.  Tapi takde sapa2 pun
 yang ambik ke, curi ke barang Teacher !
Lepas tu, orang tanya ada nombor telefon sedara kawan2 ke,
tapi Teacher masa tu pening2 dier ingat2 lupa ....
KA :  Ermm.. Mesti Teacher Adik ni baik kan ! ... Lepas tu ???
ADIK :  Memanglah baik, Adik suka dier, sebab dier tak marah2,
lepas tu Teacher selalu cerita2, bagi nasihat, Adik suka lah ..
KA :  Oh, sebab dier baiklah tu, Allah swt lindung dier, sebab tulah walau accident terukpun
dier masih selamat dan ramai pulak yang nak membantu tu !
ADIK :  Betul ye macam tu Ummi !
KA :  Yelah, orang yang baik ni,  memang selalu di bawah lindungan Allah !
ADIK :  Abis tu, kalau  accident lepas tu luka teruk2 maknanya orang tu jahatlah Ummi!
Macam Cikgu Adik tu, accident teruk sampai masuk hospital !
KA :   Eh, bukanlah macam tu, Ummi silap cakaplah....
....Yang tu mungkin dah bahagian dier lah tu ! Bukan sebab cikgu tu jahat !
ADIK :  Tadi Ummi yang cakap macam tu kan !
( Kena terangkan dengan Adik takut dier salah anggap pulak !)
KA :  ( Relaxs sekejap & jawab..) ..... Adik, apapun kita kena sentiasa bersangka baik !
Adik faham tak ! Jangan Adik cerita bukan2 pulak....
ADIK :  Oh, itu bahagian masing2lah Ummi yer !
 
( Susahnyer jadi mak2, lagi tambah susah kalau dapat anak yang banyak cakap ! )

38 comments:

babYpose said...

Pandai adik cepat pick up, adik minta ummi explain lain, untuk confirm.

aizu's life said...

salam KA.. Lame dh x jengah ke cni :)
adik makin byk ckp ye.. x tjawab dh ummi.. heheh.. anyway, ngn bebudak ni mmg kena ati2 sket nk bcakap.. tkot salah tafsir.. hihi..
nice explanation, ummi :D

Aku Penghibur said...

memang ajak susah juga untuk menjawab soalan-soaln dari budak petah berkata nie.. ^_^

makchaq said...

Nak jawab soalan budak2 memang kena hati2 jugak kan KA...
Dpt yang pandai buat konklusi macam adik... nahas kalau salah cakap...

Mummydearie said...

Nak buat camna KA... dah anak-anak kita termasuk dalam golongan kuat bercakap. Kena terima ajelah... Silap jawab memang terpengsan kat situ juga kena bersoal jawab sampai puashati mereka.

Nurzakiah Hanum said...

SUSAH GAK KAN

Fiza Rahman said...

Betul tu kak. Kena siap sedia jawapan yang boleh buat mereka puas hati.

Fiza Rahman said...

churpchurp.

paridah said...

yalah KA adik ni petah n keletah semua perkara dia nak tahu...mujue dpt ummi yg bijak...kalau x terkedu saja..

Deqla Manjew said...

deqla pun x tau lah nk ckp.x alami..tp sebagai mak , walau apapun kena lyn ank2 berckp kan.. tp bgslah ummi adik ni rajin melyn adik wlu tgh serabut pun..

wahida said...

mmg pun..kadang2 kita mmg tak terjawab dengan soalan budak2 ni...makin cerdik dorang ni...

Rasp said...

memang betul ckp u sis..
kita kena sentiasa peka dgn apa yg kita cakap kat dorangkan..

Amanda Suria said...

dengan budak2 kita memang nak kena bagi faham betul2 kan KA....

Farah Waheda Wahid said...

yang penting jawapan kita tu dalam bahasa dan susun atur ayat yang terbaik dan mudah difahami oleh anak2... oklah tu kak, adik banyak bertanya bermakna otak dia developing very well...

Ema Johari said...

cepat dapat tangkap apa yangKA cakap adik ni..salah cakap,..kena terangkan yang betul pula...

Kakzakie said...

Jgn tersilap explain KA. Adik ni apa yg KA cakap terus masuk dlm kepala dan ingat:)

ietams said...

bagus la teacher adik tu KA.
sporting je sharing cerita accident dia dgn anak murid

BM said...

KA jangan cakap susah dapat anak yg banyak cakap...bersyukur ye. Tanpa celoteh adik, KA mungkin kesunyian... :)

aizamia3 said...

dak Adik yang semakin bijak berkomunikasi.. ;)

LydSunshine said...

terperangkap la ummi dia dgn soalan anak sendiri. kehkeh.

wantie said...

huish..jgn main main bebudak sekarang KA. kalau nak explain kena bagi fakta semua. kena complete lah katakan...

si Naiim tu pun sama jugak. kalau bertanya, jawapannya tu kena ala ala pensyarah gitu. baru boleh diam..

Chic Na said...

hihi.. lain kali kena hati2 la ummi.. :)

klik2..

Petak Bunga said...

Cerdik. Ni paggil kritis

RDZ Z said...

masih serabut ke KA...kena baca doa banyak-banayk ni..nway Mac Savor for you!!!

Torascool said...

salam kenal dan follow
torascool(dot)blogspot(dot)com

Tihara said...

bagus lah adik tengah cuba membezakan yang baik dan yang buruk
jawapan dari KA pun bagus juga :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, hehe adik adik.. tersalah cakap pulak ummi dia. hihi..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

nasib baik KA boleh jawab juga dan bagi adik faham.. hehe..

aswadz said...

cepat dia belajar ye.

shasha yacob said...

Hahahaha, adik adik, kalau saya lah di bawa bercakap. memang sehari suntuk xhabis bercerita hihi

Puan Kutu said...

takdelah susah..ni menunjukkan adik anak yg bijak..

Gee Lion said...

haha.. pandainya adik tu pusing cerita.. :p

Kira Sakura said...

huuuuu kan KA dapat anak pandai kita kena jadi extra pandai kalau tidak takut rosak pulak otak dia yg tgh berkembang pesat tue

n O e s u h a i m i said...

hehehe...jadi umi..macam tu la..nak kena jawab betul2...salah jawab...lain plak tanggapannya nanti..

Ibu Lala said...

Betul tu. Anak sy pun byk ckp. Penin nk layan.

hainom OKje said...

KA lagi susah hati kalau dapat anak yg diam tak cakap cakap...
Layan je le hehe

ArELeEz said...

sbb anak2 zmn skang akn tnye wh questions? smpi dia puas hati. he3..

mama aryan said...

betul tu KA dgn anak2 ni kita kena ckp dan terangkan dgn jelas takut pula dia tersalah tafsir,kdg2 saya ni risau juga takut tersalah ckp dgn anak,walapon baru 5 thn dia dah faham apa yg saya ckp..kdg2 dia ulangblk baru tau dah tersilap ckp,terpaksa betulkan semula

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...