Tabung Masa Depan ...

Friday, February 14, 2014

Bila Silap Dengar Tazkirah Adik !

Sebelum lelap mata macam biasa, sempat lagi ADIK bagi tazkirah kat Ummi dier 
Walau mata dah cam magnet terlekat aje, mulut tetap nak ber bunyi aje !

 ADIK : Ustaz kata kita semua ni ada Qarin !
KA : Aper Ustaz Karim ??? (Jawab juger walau mata dah ngantuk giler !)
ADIK : Qarinlah....Qarin ni ikut amalan kita, kalau kita rajin buat amal ibadat, dier kuruslah,
Kalau kita selalu buat jahat Qarin ni jadi gemuklah...
KA :  Tulah pasal Adik kena dengar cakap Ummi, cakap Abah,
ADIK :  Yelah, Adik ikut apa cakap Ummi ngan Abah..
KA : Tapi, kadang2 Ummi kata jangan pergi main kat kandang kambing tu Adik pergi juga !
ADIK :  Eee......salah ker !  Ustazah ada cakap, Nabi Muhammad pun bela kambing Ummi.
Membiak lagi kambing dier tu ...Lepas tu Nabi Muhammad pun ada pergi ke Syam
tolong2 pakcik dier !
 KA : ... Eermmm ! ( Sebab dah ngantuk sangat !) 
ADIK : Aaaaa...Lagi Ustazah cakap kalau lepas makan Nabi Muhammad
biasanyer mesti jilat2 jari dier sampai bersih !
KA : Betullah tu, Ummi pun selalu suruh Adik bersihkan tangan lepas makan kan !
ADIK : Yelah, tapi Ummi suruh cuci dengan air sabun !
KA : ......

Ingat dah habis cerita, rupa2nya ada lagi cerita Adik ni...
( Ehsan Google )
 ADIK :............. pandai jahit poket baju ! Macam Poket Doraemon tu ! 
( KA dah x berapa dengar apa yang Adik cakap masa ni..) 
KA :  Pandai jahit poket baju Doraemon, iye ker ?
ADIK :  Ala, senang je , ambik gunting, potong2, lepas tu tampal, jahitlah kat baju,  dah siap
jadi macam poket Doraemon tu!
KA:  Iyer ker ni.... Kalau Adik kata Nabi Muhammad pandai menjahit tu, Ummi percayalah,
 tapi kalau Adik kata jahit poket Doraemon tu macam x caya je,
takkan zaman Nabi Muhammad dah ada cerita Doraemon tu kot !
ADIK :  Eeeee.. bukan Nabi Muhammad lah, tapi Adik yang pandai jahit poket baju Doraemon tu ,
apalah Ummi ni !
KA :  La... Ummi silap dengar, yerlah Adik asyik cerita kisah2 Nabi Muhammad aje..
Ummi pun dah tersilap dengar dah ni... Dah2.. tidur lah Adik dah malam ni !
ADIK :  Eeee .. Ummi ni lain kali dengarlah betul2 !
KA : Dah lah esok pulak sambung, Mengantuklah Adik !

( Kadang2 rasa dah malas nak bercerita kisah2 peribadi , lagi2 kisah anak2,
 bukan semua orang suka baca cerita kita, ada juga yang x suka, 
hati manusiakan x sama, sukar kita menduga
kang ada pulak yang kata asyik2 cerita anak2 dier, 
macam anak dier aje yang bagus, yang bijak, yang pandai , yang baik2... 
entahlah, Padahal niat kita cuma hanya berkongsi2 cerita & rasa
Tapi terkadang takut jadi & timbul riak tanpa kita sedar kan
ATAU.....
Mungkinkah ini N3 tentang Adik & Anak2 KA yang terakhir di blog Ni ??? )

39 comments:

Sally Samsaiman said...

Comelnya adik..hehehe..kak KA, Sally suka baca pasal budak-budak..jgn risau..hehehe..sbb sally anak last..so xtau rasa ada budak kecik...

misz sheyla said...

kdg2 kite bercerita untuk kenangan kita...xkisah la pe orang nak kate...

UmmuAidan-Arissa said...

Hehehe..tuh psl ummi kena dengar btul2..celikkan mata..

Alaaa blog kita, suka kita lah nak tulis psl anak2 kita ker..kalausapa tak suka takyahbaca..senang citer...be hepi kay..:)

Shark Kay said...

hehehe..
rajin sungguh adik bercerita tue..
kalau dilayan tu mmg x tido KA jawabnyer.

Nurzakiah Hanum said...

salam jumaat
singgah pagi

Zura@Iwan said...

so sweet adik
cerdik la adik ni..hikss

KA..sy pun penah rasa mcm KA,
blog sy tu pun mcm mls nk update sbnrnya
sbb kita tk tahu kan..kdg2 ada org tk suka...sbb blog sy tu lebih mceritakn psl life sy..mcm diari gk la..
tp tk ler ceta details sgt kan..ada la limit dia..

hrp2 KA suka la blog sy..hehe..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Suka dengar cerita dan kerenah adik ini. Boleh hiburkan hati juga KA.

OhPanduan said...

Anak-anak boleh buat kita gembira KA.

suri said...

apa hak Ka Saya bisa saha tulisnya sb belog kita.nak best sesekli blh selitkan..

suri said...

saya ada jumpa iklan doremon dah klik heeee..iklan peti ais heeee

:: Mrs.Eady :: said...

hehehe..sian adik bersungguh sungguh cerita :)

paridah said...

Pada kak cerita adik ada maksudnya yg tersirat...mesej2 yg xketara disampaikan secara dialog ibu n anak2...terutama adik yg pintar n keletah tu...barangkali itu identiti blog KA...

Knor said...

suka baca apa..dr kita buat cerita itu tak ok ini tak ok..baik kita cerita pasal anak kita..

anak kita,anugerah yg Allah bagi utk kita hargai dan pelihara sebaik mungkin..dan patutlah kita rasa bangga,sbb keturunan kita..esok2 mesti dia nangis bila baca setiap coretan ibunya,betapa ibunya sgt sayang pd dia..penghargaan itu sgt penting..

blog kita suka hati kita..banyak kita lah plk KA...

- said...

tu laa kak...dah mengantuk sgt tu...lain yg didengarnya... hehehe

BM said...

Bukan daya kita untuk emuaskan hati semua orang. Kalau mereka suka, mereka singgah...jika tidak, mereka buat tak tau jer.
Hargailah mereka yg singgah...Salam buat adik :)

LydSunshine said...

kagum kejap dgn anak KA ni. Dia boleh dgr ceramah pastu dia ingat ustaz cerita apa. padahal dia kecik lagi. tapi betullah org kata, jgn underestimate kanak2 ni. Sebab otak mereka sebenarnya sama je dgn otak org dewasa. Cuma yang membezakannya hanya pengalaman.

Nape plak KA nak stop citer pasal anak? Pendapat jujur saya, KA cerita saje apa-apa yg menarik tak kira la pasal anak2 ke, pasal kenduri ke, asalkan ada cerita, boleh kongsi. Kalo KA nak letakkan target ni entry last cite pasal anak-anak, kot2 nanti ada cerita menarik tentang anak2, mesti KA nak share jgak dgn kami kan? So, teruskan je seperti sekarang. Tapi, lain la kalau KA tak fokus tentang satu topik je untuk blog ni. Saya restui dan akan tetap support KA. Gituuu.. Hehehe.

Nasuha Puteri Nass said...

Bijaknya anak ummi ni...

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, hehe salah dengar pula ummi ni. hehehe KA janganlah berhenti cerita pasal adik. suka dengar perkembangan dia membesar (",)

Haryati Faizal said...

bagus adik ye, moga terus menjadi anak yang baik dan disayangi semua org ye

Tihara said...

seronok taw baca celoteh adik ni :)

Mimi Azirah said...

hahaha....bijak adik...kata kata dia tuh buat sy ketawa je

Kakzakie said...

Itulah adik kalau nak cerita jgn masa ummi mengantuk lain jadinya hihi...

KA kata memang betul tapi kadang serba-salah bila nak tulis blog ni. Tapi kita harap ambil iktibar intipati N3 bukan luarannya sja. Macam N3 ini kisah baginda rasulullah menjilat selepas makan kan ke baik tu..

baby comel said...

Ya Allah, bijaknya adik. Bagus ni kak KA, boleh jadi daie nanti ni. Alhamdulillah mudah dibentuk, insyaAllah akan teurs dgr ckp ummi dgn ahah nanti ni :)

Pasal blog tu jgn lah kak KA risau, aima suka je baca cerita2 adik dan anak2 kak KA ni. ! Agipun ni blog peribadi akak, terpulang lah akak nk menulis apa pun kan. Xpe kak, teruskan eh..

Dex Banner said...

Good writing and even a decent writer you are...great blog!

Mummydearie said...

Kelakar betullah Adik ni. Lain kali kena tidurkan anak dulu, KA baru boleh tidur. Kalau tidak, macam nilah jadinya. Zaman Nabi Muhammad ada jahit poket doraemon pulak dah! Nak gelakkan mak ke anaknya dulu?

KA, yang penting ini blog kita. Apa yang kita nak share, kita luahkan di sini. Kalau tak suka, jangan baca. Takda sesiapa pun yang memaksa. Niat kita bukan nak tunjuk anak pandai, bagus ke apa. Cuma kita nak simpan memori itu dalam bentuk tulisan. Untuk kita juga sebenarnya bila terasa bosan, re-read entri sendiri tentang keletah anak-anak. Saya no hal kalau cerita pasal anak-anak. I enjoy sesaja :)

MaMa Rey said...

hehe slah dengar punya pasal hehe..

Biasa lah tu KA ada suka ada x suka tapi bagi saya cerita anak2 antara cerita yang saya suka baca di blog kawan2..rasa seronok baca..^_^..

eima said...

biar la org tu kak .. janji ai suka dgr cite adek ....tu buktikan akak st perihatin ngan anak2 akak ....

Fiza Rahman said...

Kak...saya suka dgr citer pasal adik. Yg tak suka tu biarlah dorang.

Bitt (double IS) said...

Heheheh sweet salam jumaat

wantie said...

kekadng ni KA, kisah kisah para nabi kita mcm ingat ingat lupa je bila dah dewasa. Bila ada anak celoteh mcm adik ni, kita boleh recall balik. betul tak?

Sue-Rya Qistina said...

wahhhh..bijaknya adik. kagum sgt :)

Maria Firdz said...

Haha... Bila baca kisah adik ni... Sy juga sedia telinga nk dgr cwloteh faiqah nnt... Dlm ckp x betul ni pun x terlayan dh.. Hehe

RDZ Z said...

Comel je adik..salam sabtu KA...

Acik Erna said...

KA..teruskan..sebenarnya cerita2 macam ni yang paling ramai orang suka KA..acik pun sentiasa menantikan nya..kadang2 senyum sorang dibuatnya

ayut said...

Mmmm...adik ni dh mlm pon xsenuap lg ye..hahaha.okje KA.ayut suka je bace ap yg ank2x KA tanya..blh tahu ap la bdk2x ni fikir yg sebaya mereka..

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

jujur aiza katakan aiza suka membaca entri mengenai adik.. KA pedulikan apa kata mereka.. blog ni pun macam diari kita juga.. 10 tahun akan datang mungkin adik akan membaca catatan yang KA buat pada hari ini..

shasha yacob said...

comel je bila baca dialog anta KA dan anak, hehehe takbosan pun, banyak maksudnya lagi adalah. takpa teruskan buat netri macam nih kak KA :)

Deqla Manjew said...

lain org lain tanggapan kan kak..boleh jer bercerita tp maybe kena selang seli kot.. tp bg deqla ok jer kalo hari2 pun..x jemu pun baca psl adik ni..

ArELeEz said...

haters always exist. xkira kat bidang mane pun.. abaikan je kaum haters nih!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...