Tabung Masa Depan ...

Sunday, February 09, 2014

Resepi Apam Madu Kukus Simple & Sedap !

Rasanya KA pernah kongsikan di blog sebelum ni
Tetiba rasa nak buat lagi weekend2 ni...
Harap2 nyer menjadi... bukan kek yang menjadi
Tapi harap2 keinginan nak mengukus tu jadi... hehehe
Ok, KA kongsi kat sini lagi sekali
Mana tau uols pun nak join buat sekaki !
Resepi asal dulunya KA mintak dari jiran depan rumah KA ni...
(gambar biasa je.. tapi rasa memang marvellous!!
1 cawan gula pasir
1 cawan susu pekat manis (kurang ckit takpe kalau takut manis)
1 cawan minyak masak
1 cawan air suam
2 cawan tepung gandum
Setengah cawan koko
2 biji telur
2 camca teh kecil bikarbonat
Blend jer gula, telur dan minyak, pastu masukkan bahan-bahan lain.
Kacau rata dan letakkan dalam loyang kukusan.
Kalau terlebih rajin boleh buat satu2 dalam bekas cup cake yang kecil tu.
 Kalau takat rajin gitu2 je buh sekaligus dalam loyang besar tu ha.... He He He.
Kukus dalam 25 minit ke setengah jam. Api mesti perlahan.
Bila dah masak (dah naik bau tu, tengok apam terbelah sikit di tengah
 atau cucuk ngan garpu/lidi,  kalau licin xde cair2 tu ..aaa. dah masaklah tu),
Pastu masa tengah2 panas tu taburkan coklat rice........
Cubalah ! Memang sodap !!!!!
Sekali makan, pasti terangkat ....

17 comments:

Raudzah Z said...

yummy..yummy..kita suka makan kek kukus pisang KA..sedap..nway salam hujung minggu KA...

Roha said...

pic no dua..rasa yg utama,lagi2 boleh terangkat bila menjamahnya..
simple n mudah juga cara nak membuatnya KA..

kalau ada kerajinan..boleh mencubanya :)

Acik Erna said...

assalam KA..tak letak madu ye..

adyna said...

Blom pernah buat apam lagi ;) , resepi ni Mcm simple je nk buat

BM said...

Dapat tengok jerlah KA...nak buat, hmmm... ntah le. Kalau berjiran, nak juga minta skit hehe

ANIM said...

senang sebab guna sukatan cawan..
nak cuba nanti

Fiza Rahman said...

Thanks kak. Bley try nnt ni.

Kisah Si Dairy said...

nak cuba nanti!!thanks KA

Mia Kassim said...

mcm simple jak resepinya ni. bole di try nanti.... :D

aTieYusof Family said...

wahh! sedap nya apam.. nak kena cuba gak nti ni..:)

paridah said...

sedap ni...apam gini bila2 masa sedap dimakan.

wantie said...

Kegemaran ni ka...nyummy

ayut said...

Apam madu?? Ingt ka ltak madu...manis jela ni ea ka?

QasehnyaRania said...

tak pernah buat apam kukus nitenkiu KA sharing resepi ni

Deqla Manjew said...

thanks sharing resepi kak..deqla x penah lagi tau buat kek.. hihihi...mungkin sbb hubby x suka mkn kek..

Mummydearie said...

Bila tengok orang tempek resepi dalam blog memang excited nak mencuba. Siap beriya menghafal, copypaste ke apa-apalah janji ingat resepi tu. Habis aje baca, terus lupa nak mencuba :)

shasha yacob said...

slurppp, sedapa hinggah menjilat tumit kaki. hahah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...