Tabung Masa Depan ...

Friday, March 28, 2014

Nak Petua Badan Sihat & Panjang Umur !


Senang aje petuanya 
1 - Dapatkan tidur malam yang sempurna
2 - Makan sushi banyak2... (Yang ni payah sikit sebab KA x minat sushi2 ni !)
3 - Kena be cool & relax selalu &
4 - Kena rajin bersenam juga ....
Macam cerita & nasihat makcik dari Japang ni
Yang dah berumur 116 tahun...

 
Born on March 5, 1898, to kimono-makers in Osaka, Japan, 116-year-old 
Misao Okawa thanks a good night's sleep and lots of sushi for her health,   
she told The Telegraph. 
“Eat and sleep and you will live a long time,” she told the newspaper. 

“You have to learn to relax.
Her prescription for longevity also includes physical activity. 
She stresses the importance of keeping her body "in shape," and was reportedly
found doing leg squats in her retirement home at the ripe age of 102.

Okawa earned the title of the oldest living person in the world
 after 116-year-old Jireomon Kimura passed in June 2013.
 But she still has 6 more years to go to garner the record for the world's oldest ever person,
 held by Jeanne Calment of France, who died in 1997 at 122 years old,
reported The Mirror.

Okawa's life has spanned three centuries, and her family tree continues to grow.
 Mrs. Okawa married Yukio Okawa in 1919. Mr. Okawa passed 83 years ago,
 on June 20, 1931—one of the saddest moments of Mrs. Okawa's life, she told
The Telegraph. The couple had two daughters, one of whom is still alive at age 92,
 and one son, now 94. She counts four grandchildren and six great-grandchildren.

Menarik kan !...
Apapun jangan lupa panjatkan doa mohon Allah swt panjang umurkan dan
dikurniakan kesihatan diri yang baik setiap hari yer !

43 comments:

SYANI said...

Comel nenek tu..

Fiza Rahman said...

Thanks kak. Apa pon, kita kena sentiasa berdoa supaya dipanjangkan umur dan sentiasa diberi kesihatan yg baik.

Fiza Rahman said...

cimb ☺

ANIM said...

masih takut-takut nak makan sushi..
kat SP takde tanda halal JAKIM kat restoran dia..haha..
part sushi tu kasi list out. yang lain boleh ikut..hee

n O e s u h a i m i said...

noe pun x suka sushi....hehe....kalau ada orang jaga dia elok2..ok la...nasib kita bila tua tak tau macam mana... :)...berdoa pada Allah moga kita dipanjangkan umur

Nurzakiah Hanum said...

jom amalkan

Mummydearie said...

Orang Jepun ni memang umur panjang. I told my boss yang my dad passed away at the age of 67, dia kata muda lagi...

Kalau sihat dan umur panjang baguslahkan, KA. Kalau umur panjang dan sakit memanjang, aduhai malangnya rasa :(

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

aiza pun belum pernah mencuba makan sushi tu.. memang panjang umur nenek ni.. salam jumaat KA.. klik-klik tabung nuff..

wantie said...

wah.,.. part learn to relax to tak yah belajor la KA. nak rilek aje la kekdahnya..hahahaha

aTieYusof Family said...

Panjangnya umur nenek ni...syukur kan... boleh lah nak ikut petua ni...:)

Petak Bunga said...

Kalau sihat, tak menyusah anak cucu tak pe KA umur panjang. Kalau nyusah orng rasa nak mati je..huh..huh..
mintak allah beri kesihatan selalu.

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, tua nya nenek ni. sheila pun tak reti makan sushi. hehe singgah menabung ford dan digi sini ~~~

Zura@Iwan said...

wahhh..dh 116tahun
sihat lg nenek ni

KA sm sy la..mmg tk mkn sushi..hehe

MAZLIZA ABD RAZAK said...

wah...bagus ni.
leh ikut :)
comel nenek tu

adyna said...

Happy nenek tu Sambut birthday ;)

Rai Ourkizuna said...

nenek pakai pemerah pipi ke tu.. hahaha

Nastyna said...

kalau umur panjang sihat walafiat takper, saya sentiasa doa dan sentiasa dalam kesenangnan, tapi kalau merana sampai ke tua.. takmo la. hehehee

Knor said...

tak nak sampai tua mcm nenek tu...

Kakzakie said...

Dah sah-sah dia org Jepun mestilah makan sushi KA. Yg lain bolehlah kita ikut. Kakak macam KA sushi kurenglah tak macam anak-anak...

CikLily Putih said...

ok nak makan sushi bebanyak la.. biar pulut kembang dalam perut hahahahha

Kakizan Omar said...

Ameen KA.. Semoga umur kita sentiasa diberkati Allah.. :D

nahmy said...

yg dikhuatiri...makin pnjg umur makin bertempayan dosa...aduuhhh...

cahaya nur said...

Nur tak boleh makan sushi..pernah cuba makan..tapiii.....x boleh nak telan..huhuhu...

:: idzwa :: said...

Panjang usia sgt takut menyusahkan anak cucu..huhuhuu..

imie fatiema said...

alolo chomelnya nenek..japanese panjang umur .. makan sume jaga

Mia Liana said...

wahhh.. panjangnya umur dia... kagum jap..

Dhia Dirham said...

makcik, cantik bunga! kebanyakkan orang japang memang panjang usia sebab banyak makan ikan katanya.

MystoryPic said...

haih.... zaman serba boden dan canggih ni, nak jaga makan paling susah.. mudah2 lagi dah kena penyakit pelik2. Camne nak bertahan untuk umur yang panjang

Chic Na said...

yg no 1 and 2 tu payah bg cikna.. hehe..

Puan Kutu said...

org jepun panjang umur sbb mkn byk sushi..org malaysia pendek umur sbb byk makan..:)

amboi merah menyala blusher nenek ni ye..hehe

Qaseh Wee said...

tak ramai orang suka mkn sushi ...

RDZ Z said...

Tips yang baik KA...Salam pagi Isnin ya...

RDZ Z said...

Colgate & Ford Fiesta untuk KA..

eima said...

rehat yg cukup mmg menjamin kesihatan yg baik kan .. tabiat kite yg suka berjaga mlm utk tv dan tepon canggih mmg tak bgs

Nieyl said...

sushi..adehai...mmg x minat...
Semoga Allah panjang kan umur kita :)

Deq's Qienz said...

mak oii pjgnya usia nenek ni..

Kira Sakura said...

nak bersenam kena dukung Fateh Uwais sekali. baru cepat sikit berpeluh hihihi

Ema Johari said...

makan sushi..macam dua tiga kali kena fikir...

Acik Erna said...

sama la kita KA tak makan sushi

acik idah said...

Sushi sihat sangat laa KA... idah tak makan... kalau tempura goreng2 tu makan laa... hehehe...

sal ya said...

Kena relax dan cool selalu.

hainom OKje said...

Yang senam tu sah sah Okje jarang bersenam KA hehe
Nikmat umur yek....kalau sihat tak pelah kot, boleh tambah ibadat, kalau sakit....takutnya...

LydSunshine said...

patutnya kalo ikut pakar, makan tidur je tak elok utk kesihatan. Kena bersenam. Tapi kita kata la apa pun petuanya, jangan lupa semuanya di tangan Allah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...