Tabung Masa Depan ...

Tuesday, March 18, 2014

Sessi BerTeka Teki & Luahan Rasa Adik !

Ahad lepas balik dari melawat ALONG di asrama
Dalam perjalanan balik macam biasa 
ADIK riuh duduk dibelakang bercerita dengan ANGAH
Lepas tu mulut bising nak bagi teka teki

ADIK : Yang ini Ummi kena jawap !
KA :  Eeemm ( KA bukan dengar sangat pun masa tu !)
ADIK : Apa benda kat luar askar dalamnya bomba ?
KA  :  Aaa.. ( fikir2 dulu !)
ADIK :  Eeee.. Ummi ni tu pun tak tau jawab , Buah Tembikailah, kulit luar dier
macam baju askar dalam isi merah bomba, Ha Ha Ha
 ANGAH :  Kalau pandai sangat jawab teka teki ni ?.  ANGAH pun tak dapat jawab tau, bila
cikgu tanya dalam kelas hari tu ! ANGAH pikir2 pun x dapat jawab...
ADIK :  Ok, ok, cepatlah !
ANGAH:  Bapak Ali, ada 5 orang anak, seorang Ahmad, seorang Hanum, Seorang Shafie,
Seorang.lagi aaa.... Hanim, sapa nama sorang lagi anak dier !
ADIK :   Jap, jap.... Aaa mestilah nama dier Ali, Ali ! Senang aje, bijak tak ADIK ! 
Apalah ANGAH ni senang pun tak boleh jawab !
ANGAH :  Yelah, ANGAH sebut dengan jelas, Cikgu ANGAH hari tu sebut laju2 aje, ...Aaa..Pak Ali,
ANGAH ingat nama bapa dier Pak Alilah, tu yang confius nak jawab ...
yang ini ANGAH sebut Bapak Ali, memang lah senang ADIK jawab !
ADIK : Bijak kan ADIK, ABAH ! Bijak kan...Ha Ha Ha
ANGAH : Yelah, Yelah !

EN HUBBY :  Oklah, ABAH bagi teka teki, ada satu kapal laut, dalamnya penuh dengan
muatan barang, penumpang, alat dan peralatan membaiki semua nilah... Tiba2 sampai je
tengah laut kapal meletup !.... Habis semua mati !....Apa yang masih hidup !
ADIK :  Meletup ke hilang ABAH ?
EN HUBBY :  Meletuplah, kalau hilang mesti ada yang masih  hidup, tapi yang ini kapal meletup,
habis semuanya mati.. apa yang masih hidup !
ADIK :  Macam cerita MH370 je ni !
KA :  ADIK ni macam2lah, jawab ajelah !
ANGAH :   ANGAH tau, ANGAH tau... Spana hidup ! Ha Ha Ha
ADIK : Betul ke ABAH ?
EN HUBBY :  Ha Ha Ha betullah tu !
ADIK : Pandai jugak ANGAH yer ....He He He

Tiba2 je, ADIK sibuk nak singgah rumah one of  My Sister di Putrajaya
ADIK :  Ummi, Jomlah pergi rumah UDA, lama lah Adik tak jumpa UDA
KA :  Lain kalilah ADIK, dah lewat sangat ni !
ADIK :  Lama lah ADIK tak jumpa Uda, Rindulah !
KA :  Nanti2 Uda baliklah tu !
ADIK : Rindulah kat UDA, sihat ke dier ha ?
KA : Kat ANDAK (My another sister), ADIK tak rindu ke ?
ADIK :  Ala, ANDAK tu baru je ADIK jumpa ...
 KA :  Eemmm....Nanti2 ADIK telefon2lah UDA...
ADIK :  Yelah .......... 

 ( ADIK, ADIK, begitulah dier yang polos aje bila bercerita dan meluahkan rasa ! )


39 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow

:: idzwa :: said...

hehehe..bijak!

lieyalatif said...

hehehh tegelak lieya tang teka teki buah tembikai tu hahaahaha...tak tepikir pun heheeheheh

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam KA...pandainya adik b g teka teki ya.Yg menjwpnya lak yg pening..hehe

Sue-Rya Qistina said...

bijak betul adik..

Farah Waheda Wahid said...

terbayang kemesraan di situ kak KA, Alhamdulillah...

Shark Kay said...

hahaha..
adik mmg penyeri dalam family KA.
mcm2 prangai dia.

UmmuAidan-Arissa said...

Fair lah kan..sama2 bijak angah ngan adik..hehehe

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, haha unik teka teki adik tu. hehee. semangka ~~~

paridah said...

assalam..wah mesranya sekeluarga berteka teki sambil melayan kerenah adik yg keletah bijak...

cahaya nur said...

hihihihi...

lizz said...

Best jugek main teka teki ngan anak2 kan..kekadang non stop nak berteka teki jek kejenyer...soalan teka teki adik tu best boleh la main teki teki utk sara ngan uwais pulak..nih...

Nursaila Norman said...

ya allah! tembikai...pitam..saya terlalu suka tembikai..huhu..tgk gmbr akak ni pun dah terliur :D

attyfir said...

adik mmg bijak..
kadang2 seronok main teka teki nie
menguji minda.

Zura@Iwan said...

cerdik la adik ni ye..hehe

pandai jwb teka teki angah..hikss

Daddy Ziyyad said...

hahahaha...susah betul nak fikir jawapan teka teki buah tembikai tu! Saya mmg tak terfikir

❤Kamsiah❤ said...

hehe...layan je kerenah anak2 yg tgh membesar..banyak cakap...selagi tak puas hati selagi itulah mereka akan bertanya

aswadz said...

bijak adik jwb teka-teki.

Haryati Faizal said...

hihi...sabor je le ye... bijak2

Rai Ourkizuna said...

budak kecik memang spontan dan jujur kan.. hehehe..adik adik...

Fiza Rahman said...

Anak beranak melayan teka teki yer ☺☺

Mummydearie said...

Pandainya Adik. Aunty pun tak perasan Angah mentioned Bapak Ali tau. Kira memang Adiklah paling terror kat dalam rumah tu. Menang tanpa bertanding gitu.

Kisah Si Dairy said...

kelakar keletah si adik tu

Kira Sakura said...

macam2 adik tue. otak dia bergerak je nak cari menda baru hihihi

Acik Erna said...

walau pun tinggal serumah tapi mesti tetap rindukan telatah adik kan KA

Acik Erna said...

walau pun tinggal serumah tapi mesti tetap rindukan telatah adik kan KA

Yan Ty said...

Bijak adik....

Kakzakie said...

Teka-teki selalu buat keluarga ceria. Kalau dlm kereta boleh riuh-rendah dibuat semuanya gelak..

Petak Bunga said...

nanti boleh tiru lah teka teki ni..
nak teka kat rumah..huh

suri said...

mintak sikit tembikai tu eh heee..merah2 delima bukan delima tpi tembikai uh...

Khai♥Rin : anies said...

bijak bijak

Ira said...

Seronok kan berteka teki 1 fmly.. :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

bijaknya anak-anak KA.. semua jawab betul.. :D

ArELeEz said...

mmg fun sume teka-teki tuh. he3..

wantie said...

soalan angah tu tricky la kan.. hahahaha....

happy je bila baca ni

MissNadia said...

pandainya adik.. pikiran pun macam orang dah besar panjang

hainom OKje said...

Dah namanya yg paling bongsu....memang dia jelah dimanjakan hehe....Adik ni mmg becokkan KA...geram nengoknya hehe

mama aryan said...

suka adik bila dapat jawab teka teki angah ye...

LydSunshine said...

teka teki buah tembikai tu baru first time saya tau. Bleh la teka kat suami plak pasni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...