Tabung Masa Depan ...

Monday, March 17, 2014

Update Cerita2 Seminggu Berlalu !

Salam Pagi Isnin....
Dari 2 minggu lepas sebenarnya kesihatan dah x berapa baik
Ingatkan Sabtu minggu lepas bolehlah nak berehat sikit
Tapi demi Adik, gagahkan juga diri untuk ke sekolah dier
Kalau tidak nanti Adik komplen "Ummi lebihkan Along !"
Kerana ada mesyuarat PIBG yang setiap tahun KA pastikan mesti pergi
Seandainya tiada halangan lain
KA seboleh2nya memang dari dulu2 lagi mengelak kalau di lantik jadi AJK
Sebab takut tak boleh bagi komitmen kerana sedar kita bekerja
Tapi tahun ni tak boleh nak elak juga
Walaupun dah menolak lagi dengan cara baik
Tetap juga dipilih AJK PIBG sekolah Adik...
Cuma Adik ajelah yang lebih2, bersorak riang bila KA jadi AJK ni .....
Nak buat macam mana,  mudah2an semuanyer dipermudahkanlah nanti !
Walaupun hari yang sama terkejut dapat tahu kehilangan MH370 yang misteri ...

Hari Ahad minggu lepas sepatutnya ke sekolah Along pula untuk mesyuarat yang sama
Tapi sebab dibuat awal pagi dan KA ada urusan yang perlu disettlekan dulu
Tak dapat lah nak join mesyuaratnya
Cuma petang aje hantar Along balik ke asrama !
Malamnya memang dah rasa x sedap badan
Berpusing2 kiri kanan tetap x boleh tidur malam tu
Terus aje ke bilik air dan entah kenapa 
Alih2 KA terlelap di katil bujang Along yang kosong
Elok terlelap, KA rasakan bagaikan ada sinar cahaya yang menyuluh muka
Sebaik membuka mata KA nampak seakan satu lembaga hitam besar
Berada betul2 diatas badan seakan menindih
Terkumat kamit mulut membaca ayat walau rasa tersekat2 di tekak
Namun yang terkeluar hanya perkataan ALLAHUAKHBAR, ALLAHUAKHBAR
Lama juga & seakan sukar nak bernafas saat  itu
Entah macam mana tiba2 En Hubby datang mengejutkan KA
Dan bertanya kenapa tidur di katil Along
Rupa2nya En Hubby & Angah terdengar suara KA menyebut Allahuakhbar berulang2 kali

Esoknya, badan dah rasa x sedap aje
Tapi terus gagahkan aje ke tempat kerja
Malamnya sama juga sukar sangat nak melelapkan mata
Puas berpusing2, akhirnya ke katil bujang Along juga KA pergi
Tapi kali ini KA baca dulu surah2 lazim sebelum terlelap
Elok2 aje KA terlelap, sekali lagi ada seakan sinar cahaya menyuluh mata
Bila KA buka mata, kali ini KA nampak ada seakan2 lembaga seperti kanak2
Melompat2 di sebelah side table katil Along
Ianyer seakan2 cuba melompat ke atas badan KA
Tapi kali ini KA teringat petua orang2 tua
Kalau terasa ada sesuatu yang cuba menindih , gerak2kan ibu jari kita !
Jadi KA gerakkan ibu jari tangan sambil mulut sebut ALLAHUAKHBAR berulang kali
Memang betullah lembaga tu seakan tak dapat melompat dan menindih KA
Tapi seakan2 marah dan berpusing2 di side table tersebut saja
Kali ini En Hubby juga yang terdengar dan mengejutkan KA
Walaupun dah terjaga dan beristigfar banyak2 kali
Badan masih rasa sakit sangat2!
KA tak pastilah samada ianya mimpi atau sesuatu yang benar
Tapi apa yang KA alami semua tu dalam keadaan sedar.. WALLAHUALAM
Komen Angah :
" Boleh lagi Ummi gerak2kan ibu jari tu, kalau kena kat Angah tak taulah macam mana !"

Bangun pagi dengan kepala yang berpusing
Badan yang lemah dan perut yang sakit !
 Esoknya kebetulan ada medical check up
Elok2 diperiksa bacaan BP KA tiba2 naik mendadak tinggi
Terkejut doktor dibuatnya, sebab memang x pernah jadi sebelum ini
Sudahnya diberikan MC dan diminta berehat sehari dua ini
Jangan pikir banyak & jangan stresss2 sangat, itu nasihat doktor
KA takdelah ceritakan kejadian tu pada doktor
Kerana mungkin juga kebelakangan ini KA stress dengan soal kerja
Yelah, ada dua projek besar yang nak kena handle sekarang ni
Rasa nak muntah menyiapkan semua keperluan kerja2
Alhamdulillah, akhirnya siap juga ! Barulah rasa sedikit lega
Walaupun kerja2 pasti akan berterusan
Yang penting keperluan kerja yang utama dah diselesaikan..

Weekend semalam pulak sedikit lega dengan hujan yang tertandang
Sedari hari Sabtu membawa ke hari minggu, Alhamdulillah kan!
DAN.....
Adik pulak dah beberapa hari ni sibuk dengan isu MH370
Balik2 dari sekolah sibuk suruh semua mendoakan agar MH370 dapat ditemukan !

ADIK :
Adik lepas sembahyang nanti, nak doakan MH 370 supaya dapat dijumpai semula !
ANGAH:
Eh. siap bagi tau nak doa ni, riak tu !
ADIK :
Bukan riaklah, Ustazah kata, kita kena bagitau semua orang supaya berdoa sama2.
Lagi ramai lagi bagus, lama2 nanti Allah makbulkan doa kitalah !
KA :
Betullah tu ! 
ADIK :
Ummi, kalau sampai menangis masa doa tu, maknanya kita doa bersungguh2lah kan,
nanti lagi Allah makbulkan !
KA:
In Shaa Allah Adik !


BENARLAH, CARA ALLAH SWT MENGUJI DAN MENDUGA 
KITA BERBEZA2,  REDHA & BERTABAHLAH JUA !
PASTI ADA HIKMAH SEBALIKNYA
( In Shaa Allah, KA BW pelan2 yer ! )

41 comments:

Aisy Nasiha said...

Alahai.. banyak dugaan menimpa akak dlm seminggu ni. Semoga cepat sembuh ya. Semoga MH370 cepat ditemui.. pandai adik doakan ya..

Nurzakiah Hanum said...

moning :)

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, alhamdullilah. welcome back KA.. selamat pagi, sheila singgah sambil klik tabung sini ~~~

Acik Erna said...

assalam KA..semoga KA cepat sihat..acik pernah juga..terkejut dan takut..bila pi klinik memang dara tiba2 naik..
bilik Along yang kosong tu cuba KA pasangkan CD ruqyah dengan Al Baqarah setiap malam..itu yang acik buat setiap malam sampai terpadam sendiri..acik guna radio yang caj bateri tu..esoknya caj dan pasang lagi..dah hampir 4 bulan acik pasang setiap malam

❤Kamsiah❤ said...

berdiri bulu roma membacanya...dah la sorg2 kat rumah ni..

lieyalatif said...

wahh bagus KA..aktif pibg heheheeh....lieya kalo pergi mmg jadi sleeping ahli jek hahaahahah...sokong jek laa ape pun heheheeheh...

Shark Kay said...

hehe..
adik mmg prihatin..
hope KA lpas ni jaga kesihatan selalu.

paridah said...

salam pagi KA ni sering diganggu ya...mungkin juga sbb KA mampu melihat dimensi mrk n menjadikan KA stres dgn gangguan2 tu...berhati2lah ya...kak xtau nk bagi petua apa2 tapi cuma amalkan baca ayat kursi banyak2 hembus kiri kanan, dpepan belakang, hujung kepala n kaki...ulang2 baca hingga tertidur..n berserah kpd Allah...insya Allah..

shasha yacob said...

kalau adik dh besar suh lah dia baca blog KA hehehe. mesti dier respect ibunyer. hehehe . and still keep praying formh370 . hee :)

Zura@Iwan said...

seram la plak dgr cerita KA ni..
patut la lama tk nmpk KA..
tk sihat...cpt sembuh ye KA

wantie said...

terkilan kami tahun ni KA tak dapat join PIBG kat sekolah NAiim. T ada outstation kat melaka, hubby pulak ada training Bomba... sibuk laki bini ngan kerja...

sian Naiim. terkilan pun ada kami ni.

Norhasniza Khalid said...

uish, menakutkan membaca kisah ni.. semoag KA cepat sembuh ye.

Norhasniza Khalid said...

uish, menakutkan membaca kisah ni.. semoag KA cepat sembuh ye.

Knor said...

Rawatan moden dh pgkn, cuba rawatan islam plk..klu senja nk dmm je kerjanya...ada sesuatu kt kita..KA bca atau perdgrkn ayat ruqyqh..dlm 3 hari..sblum tidur kibaskn selimut dtmpt tidur 3x sambil bca la haulawalla quwata illa billah

yan's cottage said...

seramlah pulak.....cuba baca ayat2 sifa insyaallah.....selamat dari segala gangguan....

imie fatiema said...

musim orang tak sihat kan KA, semoga okey selalu ya..story kena tindih tu IF pun selalu jugaklah kena kak..mmg seriau..kalau kena macam tu kita susah nak gerak badan,baca ayat quran banyak2 baru okey..pastu saya akan terbalikkan bantal,sambil tepuk baca selawat.Alhamdulillah okey..sebab adakalanya boleh kena sampai 2 kali dalam satu masa,tak tahulah apa bendanya tu.

Cho Zila said...

kita yang membacanyapun rasa sesak nafas inikan yang mengalaminyerkan.. semoga dilindungi olehNya ...

Kakzakie said...

Maaf KA kakak nak sentuh bab mimpi ditindih tu. Sebaiknya cuba cari ustaz yg pandai - bimbang kakak sebab syaitan dan jin suka mengganggu. Apa lagi kalau ianya sering terjadi..

Fiza Rahman said...

Tahniah kak dpt jadi AJK. Scary plak baca kisah tu. TAk try berubat ngan ustaz ker kak? Take care tau & smoga cpt sembuh.

LydSunshine said...

KA tak sihat rupanya. Apa benda ye yang bercahaya pastu jadi lembaga tu. Seram plak baca. Pastu imej kanak2 melompat plak.

MissNadia said...

Bagus adik... marilah kita ramai-ramai berdoa juga

Sue-Rya Qistina said...

semoga KA sentiasa diberikan kesihatan yg baik. saya juga pernah kena tindih masa zaman U dulu. huhuhu

Rinna said...

Moga KA cepat sembuh yer..

♡ m.a.w.a.r_ b.e.r.d.u.r.| ♡ said...

akak get well soon o.k ....bijak betul adik...bersungguh2 dia berdoa utk MH370.. :)

CikLily Putih said...

take care KA.. makan ubat tau

Maria Firdz said...

Moga cepat smbuh KA..

Dhia Dirham said...

seram baca. semoga KA cepat sembuh ya :D

Chic Na said...

seram pulak citer akak.. harap2 lps ni takde gangguan lagi.. akak penat sangat kot.. rehat cukup2 ye.. :)

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

seram pula apabila membaca kisah KA diganggu makhluk itu.. semoga Allah sentiasa melindungi KA sekeluarga.. aiza doakan semoga KA cepat sembuh..

n O e s u h a i m i said...

noe dulu pun selalu juga kena macam KA kena...sbbkan dah biasa...noe dah dapat rasa bila dia nak datang...cepat2 noe gerak2kan badan...lepas tu tukar tempat tidur...bila dah kena macam tu...noe banyakkan baca al-quran dalam bilik tu...semoga KA cepat sembuh...rehat secukupnya k...

Syazana Zainn said...

seramnya cerita akak
harap xde apa yang buruk belaku


semoga aircraft tu cepat dijempai. sebak sgt

p/s: salam kenal kak KA :)
datang dr blog kak tihara ;)

suri said...

salam ini cerita 2 dalam satu hee...

ah mana pergi rupanya bz ya...sihat ker KA?

Mummydearie said...

Masa zaman anak dara dulu, saya hampir setiap malam kena hempap. Puncanya bermula di sekolah asrama ketika Tingkatan 5. Satu senja orang semua ke surau nak sembahyang jemaah entah kenapa saya pula berniat nak sembahyang sendiri, tak ikut jemaah. Lepas tu dalam sibuk baca buku sambil baring boleh terlelap. Entah betul lelap ke tidak tak pasti tapi saya ingat ada bunyi bising kat atas kepala, pastu macam ada makhluk hitam hempap saya. Cuma perasaan aje bukan nampak pun. Saya punyalah baca ayat kursi tapi tak boleh habis-habis, tersekat-sekat. Sampai dah masuk u pun still kena hempap tapi sebab dah terlalu biasa sangat, saya dah tak heran. Bila dia nak datang, telinga saya dah berdesing. Saya pun cepat2 baca ayat kursi dan sentap tangan(kononnya) tu sekuat hati supaya boleh bergerak. Alhamdulillah sekarang ni dah takda lagi aktiviti ngeri waktu antara tidur dgn jaga nih.

BM said...

Tak putus2 ujian dan dugaan KA. Itu tandanya Allah sayang...
Semoga KA dan keluarga sentiasa sihat dan diberkati. Percaya dan yakin akan segalanya ini adalah rahmat dari Allah yg pasti ada hikmahnya.

sal ya said...

sabar ye KA. sy selalu jgk mimpi dlm mimpi. nmpk mcm btl tp mimpi. mcm mana tu?

shasha yacob said...

singgah pagi KA :)

Kira Sakura said...

sebab dua hari tue KA terkejut pasal tue BP boleh naik rasanya. mungkin jugak ada sesuatu yg menganggu sebab tue KA tak boleh tido kat bilik sendiri dan 'dia' ajak KA pegi blik along. cuba la tanya mana2 ustaz KA. moga semuanya pulih lepas nie amin amin

UmmuAidan-Arissa said...

Salam..harapnya KA feel much better now..
sy pun pernah jgk mengalami gitu terutamya kalau tp tidur tuh ditinggalkan, mungkin adalah makhluk ghaib lain yg menghuninya..bc 3 Qul dan hembu sambil sapu seluruh badan sblm tido tuk pagar..
take care yer..

ArELeEz said...

neves jugak baca insiden kene tindih2 nih. hu3..

hainom OKje said...

Anak OKje yg kecik tu cakap...ustazah dia kata kalau tempat tidur kita dibiarkan lama buh je yassin atas tu KA

mama aryan said...

banyak dugaan yg menimpa KA ye,moga dipermudahkan segalanya...

bagusnya adik mengingatkan utk mendoakan mh370..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...