Tabung Masa Depan ...

Tuesday, April 15, 2014

Mari Bercerita Sambil Menghitung Hari Ye Adik !

Hari lahir Adik akan tiba Jumaat ini, Dan macam yang KA bagitau, Adik ni 
Saban tahun bila tiba je hari jadi, Pasti nak bersedekah pada kawan2 sekelas dier macam ni
So, malam semalam dah siaplah KA membeli, 
Sedikit sebanyak yang Adik niat nak sedekahkan nanti, Pada kawan2 dier Jumaat ini
Dah siap2 kira semalam cukup ke semua ni nanti,
Untuk kawan2 sekelas pagi & petang termasuk cikgu cikgi
Kena pack2 untuk sejumlah 80, jangan tak cukup pulak nanti ! 
Yang ini antara yang dah dibeli......
 
 Sambil2 tu sibuklah  Adik bercerita macam selalu...

ADIK :  Ummi , kita tak boleh kahwin dengan saudara dekat kita kan.. Saudara jauh xpelah !

KA: Kalau dengan Adik beradik memang x boleh lah, tapi kalau dengan sepupu boleh aje !

ADIK :  Tapi, Ustazah kata tak bagus kalau kahwin dengan sedara2 rapat ini...

KA :  Sebab kalau kita kahwin sedara dekat2 ni, tak berkembanglah saudara mara kita nanti
lepas tu kalau lah ada penyakit2 keturunan ke, takutlah...itu aje !

ADIK :  Ooo...Tapi ada juga yang kahwin Adik beradik kan Ummi !

KA :   Mana boleh, adik beradik memang x boleh lah !

ADIK :   Ada, macam anak2 Nabi Adam tu, Habil dan Qabil, kan dier kahwin dengan 
Adik beradik dier.  Lepas tu Habil dapat kahwin dengan Iqlima sebab korban dier diterima Allah.
Qabil kahwin dengan sorang lagi.  Dier marahlah sebab Iqlima tu cantik !.. Tapi Allah 
yang suruh mereka kahwin sebab nak apa tau, sebab nak tambahkan umat lah ..

KA :  Adik ni semua tahu je ! 

ADIK :  Kan dah kata, Ustazah yang cerita.  Tapi itu lainlah sebab ikut perintah Allah kan.

KA : Ha.. macam tu Adik nanti carilah pakwe mat2 saleh ke, mat korea ke, mat jepun ke, 
Ummi tak kisah janji Islam yer !

ADIK :  Eee...Apalah Ummi ni !

KA :  Betul apa ...janji dier Islam tau hehehe..

23 comments:

Nieyl said...

ala..cute nyer...:)

Tihara said...

haha, tersenyum sorang2 saya baca ni,
moga murah rezeki adik dan KA sekeluarga, alhamdulillah :)

Nurzakiah Hanum said...

WOW :)

diana said...

bijak..:)

paridah said...

wah adik dh menghitung hari tunggu birthday dia sambil siap2 present lagi...bagus adik ni n cerita2 adik intresting sgt...

Acik Erna said...

adik bijak dan mudah ingat apa yang ustazah ajar dan cerita kan KA

Eye_nee said...

Hrmm..amboi adikkk..jauhnya pemikiran dia..bijak betul adik ni...

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam KA,bijaknya Adik bercerita yer...

Yana Libra said...

buat goodies bag ye..rajin :)

:: idzwa :: said...

korea?jauh sgt tu nak cari menantu..hehehe...

Fiza Rahman said...

Sambil baca sambil senyum. Ada jer adik ni kan.

Adik...nanti nak 1 goodies bag tu...hehe...

Fiza Rahman said...

michelin & moz pro nuffnang ☺

Sue-Rya Qistina said...

bijaknya adik kalau bercerita..

Mummydearie said...

Mat separa Uzbek tak nak ke? Hahaha...

Ni nak tanya Adik, sedekah tu tak nak lanting kat Aunty juga ke? Kesian Aunty tau, anak yatim :(

RDZ Z said...

Comel je kisah adik ni..

Zamani Abe said...

trend org skrg kn

Khai♥Rin : anies said...

ni da mcm think outside the box ni hehehehe

Kira Sakura said...

bijak adik nie

Sally Yatiey said...

Suka dengar kisah adik ni ;D hee, comel je ^_^

MissNadia said...

baguslah dia ingat..

n O e s u h a i m i said...

bijaknya adik...

hainom OKje said...

Ohhh adik dah ready siap siap yeh ....bgus adik...murah rezeki Adik ngna Umi hehe

ayut said...

Usia mningkat dewasa ada je cite yg nk dikatakan.. ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...