Tabung Masa Depan ...

Tuesday, April 29, 2014

Petua Merapatkan Hubungan Adik BerAdik !

ALONG sepatutnya tak balik 3 minggu ni,  
Tup2 lewat petang Jumaat lepas dier call pulak
Bagitau yang this week dier kena balik rumah,
Sebab minggu depan dier involve dalam Soft Ball Tournament
Ingatkan nak pergi jemput ALONG di asrama
Tapi ALONG kata dier boleh balik sendiri dengan kawan2
Nanti bila sampai mana2 yang dekat dengan rumah dier akan call
ADIK yang paling terujalah, sebab ADIK asyik sibuk 
Nak lawat ALONG di asrama bila ALONG tak balik lama ni
Lepas tu ADIK siap hulur tunjuk KA yang ini
ADIK :  Ummi, ini Adik lukis gambar ALONG !
KA :  Lain macam aje ni gambar ni ...
ADIK :  Yelah, mula2 ADIK ingat nak lukis gambar muka ALONG aje,
tapi ADIK ingat2 lupa lah, sebab ALONG dah lama x balik !
KA :  Nanti ALONG balik ADIK tunjuklah kat ALONG !
ADIK :  He he he.. OK tak Ummi ?
KA :  Ok sangatlah tu !
Elok aje ALONG balik, terus je ADIK tunjuk gambar ni !
ADIK :  ALONG, ALONG ni ADIK lukis gambar ALONG ni...
ALONG :  Ye ke .. Pandai nyer ADIK !
ADIK :  He He He.. Cantik tak ALONG..
ALONG :  Hrmmm.. bolehlah !

Ahad lepas pulak terpaksalah hantar ALONG balik ke asrama
Dan lepas ni,  kata ALONG dier hanya akan balik 3 minggu lagi
Macam biasa dalam kereta sibuklah 3 beradik ni duk cerita itu dan ini
ALONG pun bagi soalan teka teki & macam2 ler pada dua adik2nyer
Tiba2 je ADIK pulak tanya soalan macam ni 
ADIK :  ANGAH, ANGAH, cuba ANGAH teka yer, berguna ke tidak, 
kalau orang tu gila tapi dier kaya !
ANGAH :  ... .Eh, apa gunanya kalau duit banyak tapi giler !
Dah sah2lah dier tak tau nak gunakan duit tu macam mana !
KA :  Tapi, kalau dapat laki giler tapi kaya tak pelah ADIK ! He He He
ADIK :  Eeee...Nasib baiklah Abah tak giler, kalau tidak abislah duit Abah,
Ummi lah yang gunakan semua...
KA : Eh2... macam lah Abah tu banyak duit sangat !
SEMUA :  Ketawa

Jadi petua nak rapatkan hubungan antara adik beradik, antaranya,
kena saling hormat menghormati, saling ingat mengingati, dan parents pulak
jangan lah berpihak kepada mana2 anak2 bila berlakunya pergaduhan
atau salah faham.  Anak2 ni gaduhnya tak lama, sebab itulah kawan bermain,
itulah kawan bergaduh mereka, KA taulah, sebab KA pun pernah alaminyer 
dulu2 ... !

( MINGGU NI BUSY DENGAN KERJA, KALAU X SEMPAT BW FAHAM2 AJELAH YER )

22 comments:

Nieyl said...

Singgah pagi..:)pandai nyer adik lukis...

suri said...

kalau balik melaka saya akan pergi umah abang dan kakak2 saya heee...sebab saya dah kawin dok jauh uh....

ketuk inti dua kali heeeee

Knor said...

GADUH2 MANJA..KAN KA

Rinna said...

Sayang betul adik kat Along dia yer..sempat plak melukis gambar along.. :)

Cho Zila said...

ini memang kelakar... adik memang bijak berkata2.. tang dia kata ummi yang belanjakantu memang dia selalu memerhati....

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, hehe nice tips. hihiiii walaupun kecik2 dulu selalu bergaduh dengan siblings, bila besar ni automatik masing2 dah pandai fikir mana buruk. hihi singgah menabung UTN sini~~~

Farah Waheda Wahid said...

betul kata kak KA tu, tapi kan kak, Ash buat masa sekarang ni tak ada nak dirapatkan dengan mana2 pun...bha ha ha... tunggu kalau keluar lagi seketul nanti... In Shaa Allah, kalau ada rezeki...

Rai Ourkizuna said...

ibu bapa pun mainkan peranan dalam merapatkan hubungan antara anak2..

Nurzakiah Hanum said...

assalamualaikum
anum singgah sekejap
sory x sempat nak baca entry
bz ngan thesis arghhhhhhh pening2

paridah said...

bina keluarga dgn kasih sayang n kemesraan...setelah anak2 dewasa kita boleh tersenyum mengenangi momen indah itu...

N.Aima K said...

alahai..

idzwa kamaruddin said...

terima kasih atas peringatan ini..

Fiza Rahman said...

Good tips kak. Pandai betul si adik klo bercakap yerp.

Mohd Selim Zainal said...

Assalammualaikum...KA,

best pulak baca cerita KA.. untuk ingatan mselim3 utk kenali sikap anak2.. nice sharing.. i like it.

mselim3

Kira Sakura said...

kan KA kan jnji kena sama2 hormat antara satu sama lain

Kakzakie said...

Betul KA dalam memberi kasih dan sayang pada anak-anak kena adil baru anak-anak pun ada rasa kasih sesama mereka..

Mummydearie said...

Amboi Adik! Baru Along tak balik beberapa minggu dah ingat-ingat lupa wajah Along kesayangan ya!

Kalau gila banyak duit ok apa. Dah sah-sah dia tak tahu nilai duit, kita kebas kasi abis ler. Tapi berdosakan Adik buat cam tu kat orang gila? Hehehe...

Haryati Faizal said...

setuju ngan KA

ArELeEz said...

jgn penah pilih kasih.

hainom OKje said...

Tulah KA...kadang tu kalau budak budak kat rumah ni bergaduh...okje malas nak campur tangan takut nanti kata biars pulak...

LydSunshine said...

yg ka cakap tu betul la. tambahan lagi ibu bapa kena mainkan peranan sbgai pengerat hubungan dgn adik beradik tu.

QasehnyaRania said...

betul tu KA :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...