Tabung Masa Depan ...

Friday, April 25, 2014

Resepi Fetucini Goreng Pedas Mudah & Sedap !

Yang ini KA buat weekend lepas, ada kisah sebalik resepi sebenarnya
ADIK request suh KA buatkan Kuey Teow goreng mulanyer
Almaklumlah, ADIK ni memang peminat tegar menu2 Kuey Teow ni
Tak kisahlah, walau di masak dalam apa cara sekalipun
KA dah berjanji nak buatkan, tapi terlupa lak nak beli Kuey Teow tu
Nasib baiklah sangat ANGAH ada beli Fettucine ni
Kan ANGAH ni, bab2 menu2 berWestern aje dier
So, KA campak2 kan aje ler Fettucine dan masak ler gaya Kuey Teow goreng
Elok aje ADIK turun nak makan, dier sempat lagi tanya..
ADIK : Yang ini bukan Kuey Teow kan UMMI ?
KA :  Aa... UMMI terlupa nak beli kuey teow lah, ala rupa dah ada ala2 Kuey Teow tu..
Cer ADIK makan dulu, sedap tak ?
ADIK : ..Pedas sikit tapi.... emmmm   memang sedap lah UMMI, terima kasih ! 

MEH KA KONGSI RESEPI SIMPLE NI
1 peket Fetucini @ Fettucine ( Rebus dalam air panas/minyak sedikit dan toskan )
Sedikit  Daging Kisar 
 Sedikit sosej dipotong2
Sedikit Sayur Sawi
Sedikit kobis bunga
Bawang putih 3 - 4 biji (kisar)
Bawang merah 5 biji (kisar)
Cili Kering 10 tangkai (kisar) atau cili giling (ikut suka pedas)
3 - 4 biji cili api (kalau suka ) 
Sedikit  Sos Tiram (ikut suka - tak letak xpe)
Lebih Kurang 50ml Kicap pekat
Sedikit air rebusan pasta (Fettucine) tadi 
Sedikit Garam
(Optional)
Bawang goreng, daun sup/bawang ( hiasan )

Pastu kekdah nak memasaknyer sonang aje,
buatlah macam kita goreng mee ke, bihun ke.. jadilah yer !
Dah kita yang buat dier ..OK, sila2 kanlah mencuba yer semua !..

Adik sepinggan ni dier habis sorang2 jer ! He He He.

34 comments:

suri said...

wah duh mintalah sikit ah...

anak rajin makan tak apa kalu cini makan bila benar2 lapar uh...

ketuk2 heee.. sana sini.

Deqla Norumara said...

wow.. mcm kuetiow ye kak.. mmg nmpk sdplah.. hmm kak rindu.. hihi.. sorry lama x terjah sini.. ni baru nk kembali terjah.. tp mohon maaf dlulah, x terkejar nak komen2 entri lps.. ;(

QasehnyaRania said...

idea yg bagus ni
angah penyelamat.hihi
tak penh lgi ganti fettucini

ANIM said...

kena ada stok pasta kat rumah utk kes2 kecemasan kan..
beli barang basah kalau tak sempat guna lagi teruk KA..rosak nanti..

p/s saya tak pernah guna fettucini utk digoreng. biasa buat carbonara saja. leh cuba gakle..

Sue Bee said...

duhai perut dah lapar dah ni

❤Kamsiah❤ said...

petang2 ni kalau kena sepinggan mmg best...

Chic Na said...

boleh terai ni.. nmpk yummy je..

Knor said...

KA antar sepiring pun jadilh...

paridah said...

WAH SEDAP SANGAT NI NAMPAKNYA..

Kakzakie said...

Kalau rumah kakak sebenarnya lebih suka fettucini berbanding kwey-teow KA. Jadi buat macam ini memang sedaplah...

Nurzakiah Hanum said...

JOM BUAT

cahaya nur said...

alamak,Nur tengah lapar nie...huhu

Sheila Salim said...

Assalamualaikum KA, wahh terliur tengok. tengah tahan nafsu makan ni ~~~

adrianna syaz said...

Mcm kuey tiaw ja fettucini ni KA..nyum2..hehe

ArELeEz said...

nikmat memasak. buleh bubuh perencah ikut suka. ayam / udang / sotong nk bnyk mane pun, ade sesape kesah..??! +, buleh b'xperiment! ;)

Zamani Abe said...

ooo ini dipanggil fetucini.. zam ni ingat2 lupa padahal selalu belek pasta kat kedai

adyna said...

Sedap ni KA ... Lama tak singgah cni , KA sihat ? ;)

Redo Kusuma said...

wih enak kayaknya ...bolih tak coba ni mbak

Puan Kutu said...

yG ni lagi sedap dari koteaw goreng ni KA

hainom OKje said...

Tengahari tadi baru goreng mee kering KA.....jemu makan nasi hehe...

nurbijen said...

kat sini pula susah nak cari mee kuning... jadi spagheti aje la sbg ganti.. mmg goreng pun cara goreg mee biasa jer... hihihi

RDZ Z said...

Wah sedapnya..Salam sabtu KA..

Blog Ardy said...

Enak dan nyami sekali itu masakan :)

cenetos said...

salam perkenalan...kite pn pnah buat spagetti goreng basah ala mee goreng...layannnn jerr..hehe

LongReload said...

Menarik ni, tak praktek biar di sayang bini.
Heu..heu

hendi suhendi said...

Menarik ni, praktek ah, biar di sayang bini..

gadisBunga™ said...

kalau sedap macam ni...bagi 2 pinggan pun licin! hihihi~

gadisBunga™ said...

kalau sedap macam ni...bagi 2 pinggan pun licin! hihihi~

Aisy Nasiha said...

Seronok masak kalau anak makan banyak ni.. saya nak cubalah lain kali.

Kira Sakura said...

klu fettucine nie buat dgn kuah spagheti kira x berapa puas mkn

Siti Fatimah said...

Sama le minat adik nfan aleesya. Nanti nak buatlah..

MissNadia said...

nampak cam kuew teow.. pasta goreng mmg favourite N.. sedapnya

Mummydearie said...

Dah kita yang membuatnya dan kita juga yang akan memakannya, bantai ajelah KA. Best apa kalau dapat western ngan eastern dicampur-adukkan.

ummiross said...

waa yang mudah dan sedap ni yang ummi cari, senang nak masak ,hehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...