Tabung Masa Depan ...

Monday, May 19, 2014

Resepi Nasi Goreng Black Pepper Edisi ALONG Untuk ADIK !

ALONG kebetulan balik lagi minggu lepas
Jadi sempatlah dier main masak2 untuk ADIK
Kalau dah biasa baca blog KA 
Mesti taulah kan minat anak2 KA baik lelaki mahupun pompuan
ANGAH minat bab2 masak berwestern ni
ALONG pulak lebih suka masak2 ala2 melayu gitu hehehe
KEBETULAN....
ADIK dah lama tak rasa masakan nasi goreng ALONG yang sedap
Selalunya ALONG buat Nasi Goreng Kampung 
Tapi kali ini ALONG buat ala2 berblack pepper ler pulak..

Nah resepinyer, simple sangat !

 Bahan-bahan
3 cawan nasi putih(ikut suka )
15 biji cili padi 
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
Ikan bilis  (ikut suka ) 
1 sudu teh (lada hitam )
Karot dipotong2 ( ikut suka )
Minyak masa
Garam
Cara-cara
Tumbuk cili padi & bawang putih, bawang besar, ikan bilis & lada hitam 
Panaskan minyak dalam kuali. 
Masukkan bahan tumbuk,tumis hingga naik bau. 
 Masukkan nasi putih. Gaul rata
Letakkan karot / atau sayur lain ikut sukalah yer
Masukkan garam & gaulkan biar sebati

INI UNTUK ADIK, 
ALONG BUATKAN IKUT PERMINTAAN TANPA KAROT  OK !
YANG INI UNTUK YANG LAIN2
SIAP ADA TELUR DADAR BLACK PEPPER LAGI

ANYWAY, TQ ALONG ! Memang mabeles sangat !
SI ANGAH  pulak dah sibuk kata lepas je abis exam dier nanti
Nak ajak KA praktis2 buat biskut raya.. ADUHAI lah ! 
UMMI dah pencen buat2 biskut ni ANGAH !
ADIK pulak macam biasalah dier paling sibuk nak join sama !!!!

26 comments:

suri said...

nasi goreng ada cili apa nak..nak suka yang pedas sb kurang rasa muak

ketuk2 nuff :)

nurbijen said...

Nak jugak sepinggan... untung KA dah ada chef kat dapur :)

Knor said...

Seronok nya...riuh la dapur KA ye

Khai♥Rin : anies said...

waduhhhh lapo sy

Nastyna said...

tang cili padi bebanyak tu saya suka, meh sini sepinggan nak rasa betui ka sedap hehehehe.

Budak Kampung said...

tu dia..sodapnya kak.

Haryati Faizal said...

Mesti pedas berasap tu.....

MystoryPic said...

wahhh..... mamanya dah boleh goyang kaki ni, Along dah boleh take over kerja mama kat dapur

Kisah Si Dairy said...

lapar pulak!!

hainom OKje said...

Senanglah badan awak wahai KA...agak teringin nk makan western mintak angah masak...agak nk makan ala ala tekak melayu mintak along masak....adik esok pakar apa pulak agaknya hehe

Dunia Sementara Acikidah said...

Mesti pedas nie kan... ada cili padi.. pastu black pepper lagi... terangkat.. :D

ANIM said...

untunglah dah ada chef di rumah. si abdul saya pun suka buat nasi goreng. macam2 versi boleh buatkan?

zaman saya kecik2 dulu..mak goreng nasi masih berketul pun sedap sangat. bukan letak banyak bahan pun.ikan bilis dan cili padi tapi berselera makan. aduh..teringat2 lak

lizz said...

Rajin along...cili 15 biji tuh...tak pedas ka long...siap ada 2 jenis nasi goreng tuh..
kenyang adik ...

RDZ Z said...

Morning KA..nampak ohsem nasi goreng Along...Downy for KA..

paridah said...

PANDAI ALOG MASAK NAMPAK SEDAP SANGAT...
http://karyaku-paridahishak.blogspot.com/2014/05/the-liebster-award_19.html

Eye_nee said...

Tgk gambar jer dah tau kompom sedap nasik goreng black pepper tu KA...Bagus la KA 2 anak ..2 masakan pilihan berbeza-beza..petik jari jerlah mak nyer yer...nak mkn mat salleh style ANGAH ada..Melayu style ALONG ader.....ohhh heavennya...

LydSunshine said...

Along pun ada blog ke. Selama ni yg tau blog angah je. Hehehe...

KA, kalo ada blekpepper ni mcm nasi goreng china je, ke bukan? Heheh.. Nampak sgt tak kenal nasi goreng cina.

Kira Sakura said...

mesti pedas menyengat tue. kira tak makan pedas sangat nguuuu tapi kalau tak pedas tak sedap lah pulak hihihi

Fiza Rahman said...

Mcm sedap jer nih ☺

Fiza Rahman said...

libress

Ibu Lala said...

X panas ke budak budak kalau mkn bpeper ni ek. Telur black pepper tu nmpak sedap. Nanti nak buat lah.

ArELeEz said...

tgk gambar pun dah t'liur! sbb leez mmg p'gemar nasik goreng.

Siti Fatimah said...

BW dh lewat gini.lapor la pulak nengoknya...

ayut said...

Mmg KA dh boleh resign duk dapur la nnt..tp along kejap2x je baliknya..nnt along xde western food jela plak..hihihi. KA tinggal mknje..

Mummydearie said...

Nampak sedap ni, KA. Haruskah saya mencubanya? Hahaha ...

Sesekali suruhlah Adik pulak tunjuk skil kulinarinya itu. Nak tengok resepi Adik. Manalah tahu ada aunty yang tertarik tengok Adiknya resepi sebab rasa tercabar gitu.

Untunglah KA ni anak-anak pandai masak. Senang masa depan. Camna plan kita nak berjiran dan berniaga makan bersama? Hahaha!

MaMa Rey said...

Baiknya Along..Adik mesti happy sgt..Along gorengkn nasik utk dia^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...