Tabung Masa Depan ...

Friday, October 10, 2014

Cerita Teladan : KISAH PEMUDA BERIBU-BAPAKAN KHINZIR

Sekadar perkongsian di hari Jumaat ini.  
KA sendiri sangat2 terpukul dengan kisah ni...

Kredit Info Dari Sini ...
Nabi Musa adalah satu-satunya Nabi yang boleh bercakap terus dengan Allah S.W.T Setiap kali dia hendak bermunajat, Nabi Musa akan naik ke Bukit Tursina. Di atas bukit itulah dia akan bercakap dengan Allah. Nabi Musa sering bertanya dan Allah akan menjawab pada waktu itu juga. Inilah kelebihannya yang tidak ada pada nabi-nabi lain. 

Suatu hari Nabi Musa telah bertanya kepada Allah. "Ya Allah, siapakah orang di syurga nanti yang akan berjiran dengan aku?".
Allah pun menjawab dengan mengatakan nama orang itu, kampung serta tempat tinggalnya. Setelah mendapat jawapan, Nabi Musa turun dari Bukit Tursina dan terus berjalan mengikut tempat yang diberitahu. Setelah beberapa hari di dalam perjalanan akhirnya sampai juga Nabi Musa ke tempat berkenaan. 

Dengan pertolongan beberapa orang penduduk di situ, beliau berjaya bertemu dengan orang tersebut. Setelah memberi salam beliau dipersilakan masuk dan duduk di ruang tamu.Tuan rumah itu tidak melayan Nabi Musa. Dia masuk ke dalam bilik dan melakukan sesuatu di dalam. Sebentar kemudian dia keluar sambil membawa seekor khinzir betina yang besar. Khinzir itu didukungnya dengan cermat. Nabi Musa terkejut melihatnya. "Apa hal ini?, kata Nabi Musa berbisik dalam hatinya penuh kehairanan. 

Khinzir itu dibersihkan dan dimandikan dengan baik. Setelah itu khinzir itu dilap sampai kering serta dipeluk cium kemudian dihantar semula ke dalam bilik. Tidak lama kemudian dia keluar sekali lagi dengan membawa pula seekor khinzir jantan yang lebih besar. Khinzir itu juga dimandikan dan dibersihkan. Kemudian dilap hingga kering dan dipeluk serta cium dengan penuh kasih sayang. Khinzir itu kemudiannya dihantar semula ke bilik. Selesai kerjanya barulah dia melayan Nabi Musa. "Wahai saudara! Apa agama kamu?". "Aku agama Tauhid", jawab pemuda itu iaitu agama Islam. "Habis, mengapa kamu membela Khinzir? Kita tidak boleh berbuat begitu." Kata Nabi Musa. 

"Wahai tuan hamba", kata pemuda itu. "Sebenarnya kedua khinzir itu adalah ibubapa kandungku. Oleh kerana mereka telah melakukan dosa yang besar, Allah telah menukarkan rupa mereka menjadi khinzir yang hodoh rupanya. Soal dosa mereka dengan Allah itu soal lain. Itu urusannya dengan Allah. Aku sebagai anaknya tetap melaksanakan kewajipanku sebagai anak. Hari-hari aku berbakti kepada kedua ibubapaku sepertimana yang tuan hamba lihat tadi. Walaupun rupa mereka sudah menjadi khinzir, aku tetap melaksanakan tugasku.", sambungnya."Setiap hari aku berdoa kepada Allah agar mereka diampunkan. Aku bermohon supaya Allah menukarkan wajah mereka menjadi manusia yang sebenar, tetapi Allah masih belum memakbulkan lagi.", tambah pemuda itu lagi. 

Maka ketika itu juga Allah menurunkan wahyu kepada Nabi Musa a.s. 'Wahai Musa, inilah orang yang akan berjiran dengan kamu di Syurga nanti, hasil baktinya yang sangat tinggi kepada kedua ibubapanya. Ibubapanya yang sudah buruk dengan rupa khinzir pun dia berbakti juga. Oleh itu Kami naikkan maqamnya sebagai anak soleh disisi Kami."
 
Allah juga berfirman lagi yang bermaksud : "Oleh kerana dia telah berada di maqam anak yang soleh disisi Kami, maka Kami angkat doanya. Tempat kedua ibubapanya yang Kami sediakan di dalam neraka telah Kami pindahkan ke dalam syurga."
 
Itulah berkat anak yang soleh. Doa anak yang soleh dapat menebus dosa ibubapa yang akan masuk ke dalam neraka pindah ke syurga. Ini juga hendaklah dengan syarat dia berbakti kepada ibubapanya. Walaupun hingga ke peringkat rupa ayah dan ibunya seperti khinzir.  Mudah-mudahan ibubapa kita mendapat tempat yang baik di akhirat kelak.

Walau bagaimana buruk sekali pun perangai kedua ibubapa kita itu bukan urusan kita, urusan kita ialah menjaga mereka dengan penuh kasih sayang sebagaimana mereka menjaga kita sewaktu kecil hingga dewasa. Walau banyak mana sekali pun dosa yang mereka lakukan, itu juga bukan urusan kita, urusan kita ialah meminta ampun kepada Allah S.W.T supaya kedua ibubapa kita diampuni Allah S.W.T. Doa anak yang soleh akan membantu kedua ibubapanya mendapat tempat yang baik di akhirat, inilah yang dinanti-nantikan oleh para ibubapa di alam kubur. 

Erti kasih sayang seorang anak kepada ibu dan bapanya bukan melalui hantaran 
 wang ringgit, tetapi sayang seorang anak pada kedua ibubapanya ialah dengan doanya 
supaya kedua ibubapanya mendapat tempat yang terbaik di sisi Allah.  
Moga2 bermanafaat untuk kita semua, In Shaa Allah...

16 comments:

Nurzakiah Hanum said...

great sharing

Aisy Nasiha said...

Sungguh menyayat hati kisah ni.. banyak yg kita boleh ambil oengajaran dan berubah ke arah kebaikan

aswadz said...

nice sharing.

aTieYusof Family said...

InsyaAllah sayang mak ayah hingga hujung nyawa.. jasa mrk takkan terbalas..TQ sharing KA..

Kakzakie said...

Kisah begini memang baik selalu diulang-ulang sebagai tatapan kitas semua...

Walau dah selalu baca tapi tetap sayu dlm hati..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Nak kena asuh anak-anak cara Islam Akak KA.

ietams said...

sayu nye baca kisah ni..

paridah said...

BAGUS UTK PERKONGSIAN BERSAMA...

NM03 said...

touching!

Khai♥Rin : anies said...

sayunya...

LydSunshine said...

sedihnya... saya tak sempat nak berbakti sepenuhnya kepada arwah mak saya. yg tinggal hanya abah. tu pun jarang dpt balik... huhu...

Qaseh Vee said...

kita x blh pilih siapa ibu bapa kita . walau teruk mcm mana sekalipun , kita tetap lahir di rahim ibu kita dan terhasil dari gen mereka ... maka hargailah mereka .

Gee Lion said...

Faham sangat-sangat apa maksud KA yang last sekali tu.. :')

nOe suhaimi said...

terima kasih atas perkongsian KA...

promoted content + RHB tuk KA

Belog Santai said...

Thanks KA for sharing...sangat besar ertinya untuk kita semua..

Belog Santai said...

Sunsilk for you..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...