Tabung Masa Depan ...

Friday, October 17, 2014

GeoDuck, Tengok Geli But Sedap !

N3 KEDUA HARI NI ...

Serius nak keluar segala isi perut  ni
Bila one of my friend tanya aper ke benda ni
'Ala yang ada KA bubuh tanda STAR kat pic bawah ni !'
Katanyer, yang ini satu spesis dengan kerang ataupun kepah !
 Even dah selalu makan di restoran2 Sea food ni
Serius, KA tak pernah tengok benda alah ni
Kata kawan KA tu lagi, yang ni salah satu yang menjadi menu feveret
But not, not for KA lah...
Dan KA kan jenis yang suka mencari & mengkaji
So, gigihlah mengoogle satu hari dan hasilnyer info2 yang ini
Meh KA kongsi2 !!

 DARI WIKIPEDIA ...
 The GEODUCK(/ˈɡdʌk/ "gooey duck"), scientific name Panopea generosa,
is a species of very large, edible, saltwater clam in the family Hiatellidae.
The common name is derived from a Lushootseed (Nisqually) word gʷídəq.
The geoduck is native to the west coast of North America.
The shell of the clam ranges from 15 centimetres (5.9 in) to over 20 centimetres (7.9 in)
 in length, but the extremely long siphons make the clam itself much longer than this:
 the "neck" or siphons alone can be 1 metre (3.3 ft) in length.
 The geoduck is both one of the largest clams in the world,
and one of the longest-lived animals of any type.

 Kalau tak reti Bahasa Inggeris tu leh baca yang ini ...
KREDIT INFO DARI BLOG INI 

 Geoduck adalah jenis kerang terbesar di muka bumi.Ia kadang-kadang dikenali
sebagai Kerang Raja dan ada yang mengelarnya Kerang Batang Gajah.
Berasal dari pantai barat laut Amerika Syarikat dan Kanada
(terutamanya Washington dan British Columbia).
Panjang isinya  boleh mencapai 1 meter panjang. Ia mempunyai berat antara 0.5 dan
1.5 kilogram hingga ke 7.5 kg tetapi boleh membesar lebih besar dari itu.
Ia mempunyai jangka hayat 146 tahun, yang menjadikannya salah satu daripada
 kerang yang paling lama hidup dalam kelompoknya.
Geoduck adalah makanan istimewa di China dan Jepun, di mana mereka
 sering dimakan mentah gaya sashimi.

Kerang, besar cam ni, alamak, memang tak boleh nak makan ler KA
Tengok pun dah semacam je
Rupa belalai gajah pun ade tu ha !
Siap ada video cari nak cuci & nak masak kerang gergasi ni tau ...
Tapi KA dah tak sanggup nak tengok dah !!!!!!!
Aduhai......
Sekadar nak tahu dan tambah pengetahuan jelah !

28 comments:

faraherda.razalan said...

Salam KA! Sy klu dah msk, sy tala je. Hahahahah! Mahal tu KA!

Sally Samsaiman said...

tp nmpk sedap :P

Kakzakie said...

Kalau tak nampak bentuk asal kakak rasa kita makan ni tapi kalau dah nampak memanglah macam tak tertelan KA..

paridah said...

besar betul isi kerangnya...cengkerangnya kecil saja...kita yg biasa dgn benda alah ni mmg geli nengoknya...xtermakan kot walau boleh dimakan.

ietams said...

Kite buleh ke makan tu KA..
Dah mcm mkn belali gajah la pulak..huhuhu seram

CikLily Putih said...

tengok kat restoran seafood cina je, nak makan cam tak berapa lalu lagi lah

suri said...

hai,,

rela makan kernag yang spesis biasa itu KA. yang ini nak makan puas pikir 10kali juga tak lalu ah...

terima kasih KA sb sudi ke blog comot saya ;)

hainom OKje said...

Eiiiiii....KAAAA....macam biasa ku nampak haha....
Seramlah KA....kalau dah dimasak dan dipotong kecik mungkin boleh gak makan kot...tp kalau suh masak dan makan mcm tak boleh jerrr

Nieyl said...

mak ai...nie bkn nak kuar isi perut lagi nie..nak muntah pun ade..hihi~ eee...mmg x kan makan kot

Siti Rohaida Yusof said...

NAK TENGOK PUN NERI KA

idzwa kamaruddin said...

mcm geli jek..hehehe..

Kakak Norihan said...

mmg geli pun... KA

eima said...

tak ter mkn kita ka ... hmmmm pelik sungguh rupanya ... ngeri

Nastyna said...

selalu gak nampak benda ni dalam rancangan masakan cina cina hehehehe.

Gee Lion said...

ini kalau kena paksa, memang makan sambil pejam mata.. yucks!! saya takkan makan bende ni KA..

Tihara said...

gaya macam lintah atau pacat kot rupa panjang2 tu..ntah2 sedap kan :)

Ahlam Miera Amirul Shafie said...

eeuuuuww... gelinya tgok.. sy memg xmkn ar nih...

Qaseh Vee said...

tetiba jadi geli geleman lak bila tgk bentuknya ... blh hidup sampai 146 thn tu ... subhanallah .

Hana Syed said...

adeii ede pun xsanggup

Belog Santai said...

salam hujung minggu KA...tengok gambar kat atas macam tak sanggup nak makan pulak...he..he

Belog Santai said...

promoted content untuk KA..

Bin Muhammad said...

Walaupun nampak agak mengerikan dan menggelikan tetapi teringin pula nak mencubanya. Dah cuba baru boleh beri pendapat... :)

Khai♥Rin : anies said...

bsr nyerrrrrr

Fiza Rahman said...

Laaa...ingatkan akak yg makan...hehehe...

Scary plak nengok kak. Tak lalu nak makan rasanya.

tiga lalat said...

Salam. Hee seperti belalai lelaki pun ada.

Mummydearie said...

Ini memang favorite food kat restoran Cina. Selalu juga terdengar mereka sebut geoduck (which has nothing to do with duck...hehehe) nih cuma tak pernah pulak tengok rupa bentuknya. Saya dengar explanation mereka pun tak leh nak masuk inikan pulak bila tengok gambar. Lagilah tidak !

Myra Jay said...

Adehhh!! qasa macam tak tertelan pulak..
Besar ya sepsis kerang pun :D

Amanda Suria said...

SA mmg suka makanan yang eksotik tp janji halal la kan...tp kalau yang ni kan KA...kot di masak macam tu je memang x ler nak makan...ngeri kot...kalau dia potong2 dan tak nampak bentuk asal...maybe boleh makan lagi...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...