Tabung Masa Depan ...

Wednesday, October 01, 2014

Tentang Dier, Siapa ? ADIK Ler !

Adik ni kalau tanya tang cita2 memang dier nak jadi
Kapten Tentera Laut
Tapi tang minat dier, Macam2 yang dier suka
Suka buat macam2 kerja tangan yang kreatif
Contoh macam ini...
 
 Bab2 suka melukis & mewarna memang tak payah cerita ler
Kadang2 boleh dier mentafsir rasa dan cerita dalam bentuk lukisan saje
Buat kita yang dewasa ni tertanya2  apa motif sebalik lukisan 
Contoh Macam ini...

Berminat buat cerita2 pendek sekali sekali
Macam yang ini, terkadang buat kita pecah perut ketawa
Bila dalam hutan pun ada jual makanan ringan hehehe
Sering menujukkan minat belajar banyak bahasa juga dier 
Antaranyer bahasa Arab dan Bahasa Kpop ... Korea !

Kadang2 kita pulak terfikir2 apa sebenarnya minat dier ??
Kalau bab masak2 pun dier suka juga... suka jadi penyibuk !
Orang nak buat kek, dier sibuk nak pukul telur
Orang buat pizza, dier sibuk nak tabur sos segala
Kadang2 tu macam gaya Cikgu & Ustazah pun ada
Segala cerita dan nasihat yang dier bagi 
Cepat rasa kesian dan prihatin tentang kawan2 itu antara sifat dier
Dalam lembut dengan sikap penyayang dan pemurah dier tu
Adik berjiwa kental hingga pegang tali pinggang biru dah sekarang

Tapi Adik, tetap Adiklah
Macam mana pun bakat dan kecenderungan dier
Cita2 tetap maintain nak jadi Kapten Tentera Laut
Katanyer....Nak nama dier nanti jadi macam ni
KAPTEN NUR SUFFIYA QAMARINA

Ok , KA kongsi lukisan terbaru Adik
KA : Kenapa tak diwarnakan ?
ADIK : Sekarang sibuk sikitlah! Simpan dulu nanti Adik color kan !
Adik buat cincai2 je dulu ni...
KA : Lukisan apa ni ?
ADIK :  Berjalan2 di Taman Botani..
KA :  La, dah berapa hari balik dari Taman Botani baru nak lukis yer Adik !
Hari tu lukis gambar model2 baju bagai !
ADIK :  Itu lain, ini betul2 kat taman botani , Ummi tak nampak ker ada bunga,
ada kerusi kat tepi ni ha.. eeeeh !
  Tak kisahlah Adik, apapun minat Adik
Yang penting pelajaran kena diutama dan kena maintain tempat pertama macam biasa !
Hokeyh.....
Nak tahu macam2 tentang Adik
Terjah ajelah & baca N3 Yang Ada Kat Sini Yer !

( Bila Idea Tepu Giler, Cerita Adik Lah Jadi Penyelamat Selalunya ! ) 

28 comments:

Ema Johari said...

cita-cita adik yang tinggi..dan punya minat melukis....

Nurzakiah Hanum said...

insyallah akan tercapai dik

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Rajin adik ni. Jadi anak yang solehah yea.

Daddy Ziyyad said...

Unik tu cita2 Adik..
Nak jadi Kapten Tentera Laut...:)

Nurul Imaniah Salleh said...

stju tak bila iman kata bebudak sebenrnya akal dia lagi panjang dari kita.sebab anak sdre iman pon mcm tu

Siti Rohaida Yusof said...

mana tau jadi pelukis nanti...

❤Kamsiah❤ said...

kreatif dan punya daya imaginasi yg tinggi...

Kakzakie said...

Walau penyelamat N3 utk blog tapi kisah adik seronok dikongsi sama.

aTieYusof Family said...

comell lah adik ni..kreatif & bijak..Alhamdulillah, moga cita2 nak jadi kapten tu tercapai...:)

Knor said...

adik ada bakat boleh jdi pelukis kt central market, tk pun alih bahasa karyun... hihi

suri said...

sesekali melayan karenah anak saya suka juga pastu geletek dia heeee

sud@is said...

Comelnya semoga cita2 adik NUR SUFFIYA QAMARINA tercapai.. Kapten ya...

Sue-Rya Qistina said...

bagusnya adik.. :)

Belog Santai said...

Multi tasking adik ni...

Acik Erna said...

pandai adik..dah la comel..

Sylarius Yusof said...

Bagus beri galakan seni kreatif pada anak-anak ni. Dari usia muda ni yang daya kreativiti kita mudah dijana hasil dari imaginasi usia kanak-kanak.

paridah said...

walau minatnya banyak cita2 adik tetap satu yer...doakan yg terbaik untuk adik comel.

Qaseh Vee said...

semoga cita2 adik tercapai n punya jiwa yg tegar .

ArELeEz said...

semoga cita2 adik kesampaian. aminn..

lieyalatif said...

kemas n comel jek hasil keje adik ni KA heheeheh....

in sha Allah ape pun cita2 adik moga ianya menjadi kenyataan....

Fiza Rahman said...

Smoga tercapai cita2 adik tu ☺

Mayang ABDUL RAZAK said...

BIJAK NYER ADIK..

Julia Johari said...

Sedap la nama Kapten Nur Suffiya....ya Allah kamu ni berbakat besar lah adik...utg sgt KA

Puan Kutu said...

kreatif dan berbakat adik ni..Insyaalah semoga2 cita2 adik termakbul

nOe suhaimi said...

biarkan je dia nk buat apa yg dia suka KA...kreatif...lama2 nanti tau yg mana satu yg betul2 dia minat....

Syazana Zainn said...

Annyeong eunnie!
Omooo minat kpop juga ehhh
Leh geng la dgn kite :p

hainom OKje said...

Haha.....mcm mcm lah adik ni....mana tak jadi pengarang jantung intan payung mamakan

Mummydearie said...

Nama dah sedap tu, Adik. Kalau dapat jadi kapten kapal selam, lagi ohsem. Hahaha!

Apa-apalah Adik janji happy dan buat keluarga ceria selalu ^__^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...