Tabung Masa Depan ...

Wednesday, January 21, 2015

Untuk Semua Yang Rindukan Kisah Adik !

Maaf sangat2lah KA memang terlajak busy sangat2 sekarang ni
Mana dengan kerja2 kat pejabat lagi
Mana nak settlekan hal2 di rumah juga
Banyak sangat perkara yang kena dibereskan
Neway, ALONG dah kembali  ke asrama menyambung pelajaran
ANGAH pulak In Sha Allah akan menyusul juga minggu depan
Tinggallah, ADIK buat peneman Ummi nanti yer !
Ini cerita ADIK waktu ALONG & ANGAH ada berkumpul di rumah 
sebelum mula sekolah  hari tu...

KISAH SATU 

ADIK :  Adik takutlah hari kiamat nanti !
ALONG : Kenapa pulak ?
ADIK :  Yelah, ADIK takut tak dapat jumpa Ummi, Abah, Along ngan Angah !
ALONG :  Ingat jugak Adik kat Along yer !
ADIK :  Mestilah..... (dengan nada sedih ! )
ALONG :  Abis tu, Adik selalu suruh Along buat itu lah, beli kan Adik itulah inilah...
ADIK :  Janganlah cakap macam tu Along !
ALONG :  Yelah, Adik asyik2 suruh Along pergi bungkus Tomyam untuk Adik..
ADIK :  Adik kan suka makan Tomyam 
ALONG :  Cuba Adik bayangkan, Along pergi beli Tomyam tuk Adik tu,  tiba2 ada 
orang datang rumah cari Ummi, lepas tu dier cakap "Acik2, anak Acik accident !"
ADIK :  Janganlah cakap macam tu Along ( Adik mula menangis ... )
ALONG :  Lepas tu Adik ngan Ummi datang tengok Along,  tak tau lah hidup ke
dah meninggal, berdarah2.... tapi kat tangan Along tu masih pegang lagi Tomyam 
yang Adik suruh belikan tu, pastu.....
ADIK :  Dahlah Along ( Adik mula nangis kuat .. !! )
ALONG :  Yelah2,  ok len kali jangan asyik suruh Along beli macam2 tau !
(Sambil pujuk2 Adik )
ADIK :  (Dalam menangis tu ... ) Yelah, yelah...... Along, Along,
Tomyam yang Along pegang tadi tu boleh makan lagi tak ???
ALONG & ANGAH :   Ha Ha Ha  Ha

************************************************************************

KISAH DUA

Hari tu dalam perjalanan hantar ALONG balik ke asrama
Macam biasa ADIK ler yang paling sibuk bertanya dalam kereta

ADIK :  Along, Along ambik kursus ni nanti Along nak kerja apa?
ALONG :  Macam2 kerja boleh.. Oil & Gas ker...
ADIK :  Contohnyer ?
ALONG :  Kerja Petronas..
ADIK :  (Sambil pikir2)... Ooooo 
ANGAH :  Eh, baik kerja dengan Shell, kakak kawan Angah kata
kerja dengan Shell lagi banyak gaji dari Petronas ...
ADIK :  Eh, buat apa Along nak kerja dengan Shell, kerjalah dengan Petronas,
Petronas dekat aje dengan rumah kita, Shell mana ada !
ALONG : Bukan kerja station Petronas lah ...
KA :  Bukan kerja kat Petronas yang cakap ' Ok pump 4 boleh pump "tu ler Adik !
ADIK :  Oo.. Abis tu ..
ALONG :  Kerja kat pelantar minyak
ADIK :  Pelantar minyak tu aper ?
ALONG :  Susah ler pulak, banyak sangat tanya nyer.. Planta, Planta yang buat
sapu kat roti tu faham .. hehehe
ADIK :  Oooo. itu yang panggil Oil & Gas yer !
KA :  Eee.. Adik ni macam2lah ....
Lepas tu duk sibuklah satu keluarga ni dalam kereta tu menerangkan pada
Adik apa itu Pelantar Minyak !
Kalau dah namanyer Adik, eerrrrmmmm memang macam2lah soalan dier !

26 comments:

lia ummiirfan said...

hihihi.. kelakar..

Ira said...

hahaha.. kelakar la adik..
senyum sorang2 baca entry KA ni..
boleh pulak dia tnya tom yam tu boleh makan lagi tak?

bagus adik banyak bertanya.. :)

eMMe said...

hak hak hak.. kisah lawak, dari adik yg aunty rindui..kim salam kat adik ye KA...

DYatie ABakar said...

Hihi. Seronok anak2 dah besar menyembang.

Ibu Lala said...

Budak bijak. Camtu la. Byk soklannya. Cam anak sy

Acik Erna said...

Adik adik..dalam nangis2 pun ada lucunya

paridah said...

SALAM PAGI KHAMIS KA....LEMBUTNY hati adik cpt tersentuh...

Kira Sakura said...

hahahaha kelakar la adik ni. lepas ni mesti dia jarang nak suruh along beli tomyam dah ehehehehe

hainom OKje said...

Assalam KA.....
Wah..... adik kalau cite mmg bikin gempak meletop punya yer hihi

Tahniah buat Angah. Okje tumpang gembira. Si Angry Bird nampaknya duk rumah jerlah teman ibu hihi....

Kakzakie said...

Kalau tak kerana adik sunyi sepilah pulak KA. Along ni pun satu kalau tak usik adik tak sah...

suri said...

hai...

cak... amboi petah berkat2 eh...cam ni mama duduk diam sambil rakam apa adik ckp jelah heee..mama rehatkan diri sahaja ya..

KA apa khbar? sihat ke...rindu kat sini tapi tahu KA bz dg keluarga dan anak2.

jaga dri key..thnks sb sudi ke ceruk CC kat sana..

muah ;)

LydSunshine said...

Ada hati lagi dia nak makan tomyam yg pada tgn along yg masa tu dah berdarah2 ye. Hahaha... lawak je.

Sian adik kena buli dgn along ye. Kang dia betul2 ingat pelantar minyak tu sama dgn planta.

babYpose said...

comelnya adik, cerdik.

Lynn Munir said...

Seronok dengar adik beradik pandai menyembang sesama sendiri.

Qaseh Vee said...

sempat lagi tanya tomyam dia ... hahahaa ... ni kan bila jumpa planta , ada gak dia tanya oil dan gasnya kat mana ... hehehee

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Ada-ada aje kisah adik kan. Makin pandai adik ni ;-)

RedRose said...

serius benor sembangnya tu KA. sampai hari kiamat bagai. my dotter pun sejak balik umrah asek bnda tu aje la yg ditanya. alahai...

idzwa kamaruddin said...

hehehe..budak bijak mmg bnyk tnye!

aizamia3 said...

part 'boleh makan lagi tak tomyam kat tangan tu' memang kelakar lah.. ;)

Najib Ariyan said...

Hahahaha... cerita pertama sangat kelakar... saya pun tak sangka soklan akhir tu.... I am so happy tonitee

MaMa Rey said...

alahai..anak2-anak skrg bijak2 kn KA..mcm2 pertanyaan d ajukn pada kita..kdg2 tak tau nak jawab apa hehe

Alongxp said...

cerita kisah satu tu... memula dah sebak, sikit lagi kolam nak pecah, tetibe terketawa terbahak2 sorang saya kat dalam ni... hahahaha...

bila baca cerita ni, teringat adik saya yang bongsu

ArELeEz said...

kesah tomyam tu mmg secukup rase. sedeh ade.. suspen ade.. last sekali, lawak sgt! ha3..

Khai♥Rin : anies said...

hahahahahha bijak bijakkk

Wildan said...

Betul-betul bisa kelakar ini,,,

Mummydearie said...

Hahaha... memang gelak besar. Dah puas sedih tetiba tanya tomyam tu boleh makan ke tidak. Memanglah Adik ni tak sayang Along tau *_*

Adik ni masih banyak cakap sama macam si Abang di rumah. Tapi Abang sekarang ni KA dah pandai main kecil-kecil hati, tak leh tegur kasar-kasar, meninggi suara lagi. Yalah dah besar katanya :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...