Tabung Masa Depan ...

Friday, March 13, 2015

Membelek Pokok Mahkota Jiwa, Oppss Mahkota Dewa !

Petang semalam duk belek2 depan laman rumah
Sambil fikir2 dan plan kat mana nak tanam bunga2 baru nanti
Nak buang sikit semak sana sini
Macam di N3 semalam tu...
Oh, ye N3 semalam bukan tentang nak tanam bunga raya yer
Tapi nak tanam bunga untuk hari raya hehehe!
Dalam belek2 tu, terpandanglah pokok yang satu  di laman ni 
Pokok MAHKOTA DEWA ... nama pokok kemain lagi, kata Adik ..
Dah masak merah ranum buahnya
Dan ada jugak yang masih hijau lagi... tersembunyi antara pohon semalu lagi
Meh KA kongsi2 pic kat sini




Katanya Mahkota Dewa ni banyak khasiatnyer untuk kesihatan yer ??

Mahkota Dewa (Phaleria Macrocarpa (Scheff) Boerl)
ialah sebuah pokok malar hijau asal tempatan di Malaysia dan Indonesia
 & amat terkenal di negara Indonesia sebagai satu tanaman ubat.
Kulit dan daun tanaman ini mengandungi alkaloid dan samponin. 
Herba ini bersifat antibarah, bagus untuk cirit-birit, sakit kulit dan gatal-gatal badan.
Katanya asal pokok ni dari Papua/Irian Jaya.
Buah mahkota dewa mengandung beberapa zat aktif seperti:
Alkaloid, bersifat detoksifikasi yang dapat menetralisir racun di dalam tubuh
Saponin, yang bermanfaat sebagai: 
sumber anti bakteria dan anti virus
meningkatkan sistem kekebalan tubuh
meningkatkan vitalitas
mengurangi kadar gula dalam darah
mengurangi penggumpalan darah
Flavonoid
melancarkan peredaran darah ke seluruh tubuh dan mencegah terjadinya penyumbatan 
pada pembuluh darah
mengurangi kandungan kolesterol serta mengurangi penumbunan lemak pada dinding 
pembuluh darah
mengurangi kadar risiko penyakit jantung koroner
mengandung antiinflamasi (antiradang), berfungsi sebagai anti-oksidan
membantu mengurangi rasa sakit jika terjadi pendarahan atau pembengkakan
Polifenol
berfungsi sebagai anti histamin (antialergi)

Kena baca info banyak lagi ler nampaknya tentang MAHKOTA DEWA ni
Mana tau nanti2 KA boleh proses sendiri.. khennnnnnns !
( Maaf x berkesempatan nak BW lagi ! )

17 comments:

Siti Rohaida Yusof said...

baru la ni,tau pokok mahkota dewa..selalu minum je kopinya..hehehe

Kakcik Nur said...

Kakcik ni adalah orang yang 'buta' untuk mengenali pokok2 herba ni. Kalau pokok durian, cepat je kakcik kenal...hehehe... :)

paridah said...

heh..heh..silap tafsir ya KA..bunga utk hariraya kena cari yg dh besar n siap berbunga kat nurseri..sbb raya dh nk dekat ni.

rasp said...

oooo baru pestime dengar pasal pokok ni....
rasanya cam pestime gak tengok pokok ni sis...
mmg fail lah pasal pokok2 ni...

SYANI said...

First time tengok pokok mahkota dewa.. Minum kopi mahkota dewa pernah le

Tihara said...

saya pernah nampak pokok ni kat kampung saya ada orang tanam.
tapi segan nak tanya sebab bukan jiran, just lalu depan rumah dia je..
buah dia lebat juga kan :)

Khai♥Rin : anies said...

sekali tgk buahnya mcm buah tin

Puan Kutu said...

mmg byk khasiat mahkota dewa.sy tahu pun sbb en suami pernah bawak balik.beli dr orang utk buat ubat

MyStory Pic said...

hehehe... bunga untuk hari raya.... jarang dengar, saya skrang ni dok sibuk cari kain nak tempah baju untuk hari raya,,,, spi la ni lum beli lagiiiii

Cik Aini said...

byk khasiat mahkota dewa ni kan..sblm ni tahu nama je tp xpnh tgk pokoknya =)

KA sihat?

Yan Ty said...

Pestime tengok pokok ni.. jakun sat. hehehehee

Ahlam Miera Shafie said...

macam mana nak dptkan benih pokok ini yer...

nor nazliana said...

pokok mahkota dewa tu khasiat dia bnyk sgt..ambik yg dah masak hiris2 nipis jemur bg kering ambik 2 or 3 keping rebus buat minum..

SalbiahM said...

kat Kuantan femes betul kopi Mahkota Dewa.memang banyak khasiatnya...

Mummydearie said...

La, first time juga baru dengar nama pokok ni. Tengok buah macam kenal tapi bila belek memang tak kenal pun ^_^

Fiza Rahman said...

Owhhhh...ini rupa pokok mahkota dewa. Selalu dgr nama jer.

aryan azra said...

1st time tengok pokok ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...