Tabung Masa Depan ...

Tuesday, March 17, 2015

Petua Hilangkan Bau Hamis Daging Kambing

Ingat tak N3 masak2 KA yang ini 

Walaupun penat tapi puas hati sangat
Sebab ramai yang memuji sampai la ni.. hehehe
Siap tanya2 resepi lagi
Dan nak booking KA jadi chef kalau ada kenduri !
Paling banyak yang tanya 
Apa petua KA guna untuk masak daging kambing
Yang sedap tanpa bau hamis kambing itu...
Betullah kata orang, kalau niat kita ikhlas 
Memang apa yang dimasak pun jadi sedapkan..
Tapi yang itu bukan petua utamanya
OK. Meh KA nak kongsi petua KA
Selalunya orang kata lumur daging dengan tepung gandum sebelum cuci bersih kan
Itu boleh diguna pakai juga
Tapi KA buat guna double petua ( TQ En Hubby untuk petua ini )
Lumur rata dengan tepung gandum dan juga halia yang diblender
Lumurkan pada daging tadi, perap sekejap dan kemudian bolehlah dicuci
Dan hasilnya terbaiklah...

Satu lagi orang kata, boleh juga lumur dengan perahan lemon juga
But for KA perapan tepung gandum + halia tu dah memang terbaik
Untuk menghilangkan bau hamis daging kambing itu !
Pada yang nak cuba silakan lah  yer !

( AUTO PUBLISH N3 JE )

12 comments:

Nurzakiah Hanum said...

wow

SalbiahM said...

thanks untuk petua ni kak KA, memang suka makan daging kambing, tapi kurang pandai bab hilangkan bau tu..

SYANI said...

thank for sharing petua ni kak

idzwa kamaruddin said...

makan kambing pandai...masak tak pandai lagi..hehehe..

idzwa kamaruddin said...

makan kambing pandai..masak tak pandai lagi..heheh..

Khai♥Rin : anies said...

extra info: cara yg plg cepat, rebus daging u dgn cuka. lebih kurang 10 minit pastu tos kan then msk mcm biasa. air rebusan tu boleh trs buang... ;-)

Farah Waheda Wahid said...

terima kasih kak KA... lepas ni bolehlah cuba masak daging kambing sendiri tanpa rasa was-was kalau-kalau berbau kambing ke, hamis ke... kan?

Mayang ABDUL RAZAK said...

wah tq ka mmg tengah mencari petua nak hlg bau hamis kambing sebb nak wat bbq wiken ni ngan famili

paridah said...

bagus petuanya boleh cuba ni...

Mummydearie said...

Thank you, KA. Saya ni tak makan kambing tapi HD memang suka. Nanti bolehlah saya cuba juga. Lagipun bau hamis daging kambing ni memang tak boleh blah, menusuk-nusuk ke lubang hidung. Tak tahan ler.

Fiza Rahman said...

Mekasih bagi petua kak. Saya tau makan jer. Masak nya tak pernah lagi. Dulu tak suka makan daging kambing. Skang ni dah jadi feveret.

aryan azra said...

terima kasih utk petua ini KA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...