Tabung Masa Depan ...

Wednesday, April 22, 2015

Cerita Adik Tentang Kematangan !

Baru je rasanyer beberapa hari Adik melepasi usia 9 tahun nyer
Kira dah cukup matang 9 tahun lah umur Adik sekarang ni ...
Semalam duduk berbual dengan Adik
Sambil temankan Adik menghafal sifir
Macam biasa sambil hafal sifir sambil mulut tu pot pet pot pet bercerita 
ADIK :  Ummi nanti bulan Mei ada exam rasanyer
KA :  Oh, samalah dengan Along & Angah, exam bulan Mei ni... 
Eh, tapi bukan ke Adik dah buat ujian linus hari tu...
ADIK : Yerrr... yang itu ujian linus biasa je
KA :  Macam mana keputusannyer. Adik betul semua ker  !
ADIK :  100 %  lah Ummi, yang itu senang aje.  Tapi Cikgu ada bagitau Adik..
Ayat-ayat yang Adik buat tu Matang !
KA :  Matang.... matang macammana pulak ?
ADIK :  Ala, macam ayat orang2 besar
KA :  Ayat orang besar ? Adik buat ayat apa, ayat cinta2 ker ? He He He
ADIK :  Eh... bukanlah, cikgu cakap ayat matanglah, bukan ayat cinta.  
KA :  Yelah, cuba bagi contoh2...
ADIK :  Contoh....Guru besar sangat berpuas hati dengan kehadiran murid-murid
pada perhimpunan kali ini... Macam tu lah !
KA :  Oh, ingat ayat2 cinta, Saya menyintai awak ke ...
ADIK :  Takkanlah nak buat ayat macam tu Ummi ni..
KA :  Ada ke kes cinta2 macam tu kat sekolah Adik !
ADIK :  Xdelah, sekolah Adik semua budak2 kecik je Ummi..
KA :  Mana lah tau kan ...Ada yang buat ayat2 cinta ker.
Ayat matang jugak tu kan....
ADIK :   Eh, Ummi ni nak cari pasal ! Kena tangkap dengan cikgu nanti !
KA :  Cikgu bahasa mana pulak nak buat kerja tangkap2 ni..
ADIK :  Bukan Cikgu Bahasa lah,  tapi Cikgu Hal Ehwal Murid tau ......
KA :  Ooo... He He He

Begitulah Adik di rumah, setia menjadi peneman Ummi & Abah
Nak tak nak terpaksalah telinga ni di tadah
Mendengar cerita2 dan celoteh2 Adik yang tak sudah
Walau tak habis2 bercakap tentang rindunyer pada Along & Angah !

15 comments:

Nurzakiah Hanum said...

banyak peningkatan

Kira Sakura said...

adik ni memang bijak!!! hihihi

idzwa kamaruddin said...

hehehehe..nak tak nak kitertetap kene dgr dia sembang kan ;)

Eda Ejai said...

mesti seronok bila anak2 dah boleh bawak berborak..

Gee Lion said...

teletah budak2 ni buat hilang sakit kepala.. tapi kadang2 sakit juga kepala ni.. acaner tu KA?

eima said...

cerdik betul adik ni die ade je mende yang die nak ckpkan

Mummydearie said...

Kadang-kadang terasa macam anak dah matang sebelum waktunya. Adik, janganlah matang cepat sangat. Nanti umi dan abah tentu rindu keletah Adik yang banyak mulut masa kecil ni.

Kalau macam ni dah pass nak tulis surat cinta dah ni, Adik! Lain kali buat ayat yang lebih matang lagi ek macam umi ajar. Hahaha!

aTieYusof Family said...

Bijak adik... rindu sgt dekat along & angah erk...

ANIM said...

oo..memang matang tu. budak sekolah saya nak sebut guru hal ehwal murid pun payah.kalau sebut pk hem depa taulah..hihi

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Ahlam Miera Shafie said...

teringat pula dekat anak buah sama mcm adik.. nampak kematangan tuh.. hehehe

Tihara said...

Alhamdulillah
bagus adik ni,
dah lama tak baca kisah adik
salam iarah KA:)

ArELeEz said...

musti cikgu kagum & bangga dgn adik sbb b'jaya wat 'ayat2 matang'. good job, adik!

Qaseh Vee said...

my anak buah pun blm blh buat ayat camtu ...

aryan azra said...

adik memang bijak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...