Tabung Masa Depan ...

Wednesday, May 20, 2015

Fakta Menarik Antara 10 Tumbuhan Yang Pelik & Unik Di Dunia !


White Baneberry It is also called as doll’s eye because of its special shaped fruits.

Baseball Plant  - The special special species of baseball plant is protected by national nature conservation as it is very rare in the world.

Corpse Flower -  It is the largest branched main stem concern flowering plant in the world.

Venus Flytrap - Venus flytrap has special lobes to trap the prey animals.

Hydnellum Peckii - Hydnellum peckii is a special type of fungi that produce blood or juice like fluid on its surface. 

Lithop - Lithop can be described as living stones, a plant that exactly look like stones or pebbles

Pitcher Plant -  It is said to be some species of pitcher plant can even consume mice.

 Rafflesia Arnoldii - Rafflesia arnoldii is the biggest individual flower in the world

Welwitschia Mirabilis - The most interesting thing about Welwitschia is the plant only has two leaves that grow continuously over time. 

Mimosa Pudica - The most attractive feature of mimosa pudica is nothing but its response to touch.

CREDIT PIC & INFO HERE  ( Auto Publish N3 )

24 comments:

SalbiahM said...

pokok semalu pun dianggap pokok rare kan..kat Malaysia ni orang tak heran..huhu

Nurzakiah Hanum said...

cantiknya :)

Farah Waheda Wahid said...

wide baneberry tu cantik...

Nieyl said...

Singgah pagi..
tgk gambar mmg pelik pun..

Kayu Manis said...

assalamualaikum KA
lamanya tak berkunjung ke sini..ingat dah pencen berblog..

Mira Adzlia said...

pelik-pelik tumbuhannya..tp cantik :)


http://miraadzlia.blogspot.com

Gee Lion said...

sebahagian gambar di atas sangat mengerikan..

MyStory Pic said...

Uniknya... ciptaan Allah

idzwa kamaruddin said...

wahhh cantik nyer ;)

aTieYusof Family said...

subhanallah..memang unik2 KA...:)

eima said...

pokok semalu pun rare ke .. hihih maybe kat negara omputeh .....
tapi kan ai suka yang fungus tu .... cam menarik je

suka suka said...

Ngeri nama corpse flower tu...

Shaiful Zaidi said...

Salam ziarah

paridah said...

assalam KA...lama xkesini...pc problem pulak.

Ahlam Miera Shafie said...

pokok last 2 mcm biasa sgt tapi pokok semalu yg biasa bunga pink..semuanya unik n cantik..

anyss said...

assalamualaikum,
masa kecik2 dulu selalu tengok corpse flower tu...kalau bunganya besar, maknanya ubi di dalam tanahnya juga besar. tapi baunya busuk huh uhuhu

tak tau sama ke tidak dengan yg ni....

Yana Yani said...

assalamualaikum kak
maaf ye, lama tak singgah sini
wah, pelik sungguh tengok tumbuhan tu

LiYa HaNiF :: said...

assalammualaikum.. lamanya liya tak komen kat sini ye...banyak dah tinggal hehe


indahnya ciptaan allah ... ^_^

LydSunshine said...

Yg last tu pokok semalu kan? Hai KA, sorry la dah lama tak jenguk KA kt sini. Saya dah makin kerap ponteng Blogwalking.

Mayang ABDUL RAZAK said...

BYK JUGA TUMBUHAN PELIK RUPANYA..

Aniey Yusoff said...

subhanallah...indah sungguh ciptaanNya..

permatamama said...

pernah nampak periuk kera dan bunga raflesia sahaja. itulah kuasa Allah kan, pelik tapi sangat cantik

ietams said...

unik-unik nama pokok-pokok ni..
tapi paling macam unik nama pokok semalu tu..
susah dah nak jumpa pokok semalu.
zaman sekolah dulu rasa macam ngeri je pandang pokok semalu.
bila dah sekarang ni, rindu tercari-cari pokok semalu pulak jadinya

aryan azra said...

memang unik pokok-pokok

pokok semalu tu dah jarang jumpa sekarang ni

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...