Tabung Masa Depan ...

Monday, October 26, 2015

Adik Berkirim Salam Dan Kongsi Hasil Kerja Tangan !

Xde angin xde ribut, Tiba2 aje...Adik berkirim salam pada teman2 blogger 
Yang rindukan cerita2 terbaru dier, Ala kata Adik, dier bukannya retis glamor
Yang nak kena selalu update cerita, Kat FB, insta or twitter
Adik kan hanya orang biasa, Anak bongsu pada Sang blogger
Yang dah macam suam2 kuku je
Bila Adik bertanya, Kenapa Ummi lama tak menulis cerita
KA jawab sebab sibuk dengan macam2 perkara
Tak masuk lagi dengan pelbagai dugaan yang tertimpa2
Adik cakap sambil geleng2 kepala,
Jangan mengeluh Ummi, yang penting kita kena redha !
Alahai Adik.... watever !!
Bila Adik mula bercerita, Memang x henti2lah jawabnya
Cepat2 KA potong cerita dan bertanya
Eh2, Adik xde kerja sekolah nak kena buat ke ?
Adik pun tepuk dahi dan kata, Alamak, banyak homework nak kena buat ler
Sebab Cikgu hari tu kata, Nanti Nadzir nak datang melawat sekolah kita
.....Ummi, Ummi, Nadzir tu xde kerja lain ke ?
Datang melawat2 sekolah je buat ape ??????
Ok, bye Adik nak buat kerja........
Hari ni Adik dah mula exam dan hadapi ujian periksa
Setelah cuti jerebu beberapa hari dah lamanya
Ya Allah, Permudahkan lah segala urusan Adik hendaknya
Moga Adik dalam menjawap soalan dengan tenang jiwanya...
Adik kongsi lukisan terbaru dier
Ni ha KA ambil gambarnye dalam buku kerja sekolah dier
Walau Adik kata dier buat cincai2 aje
Bila KA tanya ape ke benda nyer ?
Jawab Adik yang ini Beg Mesra Alam nama dier,
Kalau beli barang kena guna beg macam ni je
Sebab beg plastik tak mesra alam dan makan masa yang lama
Untuk dilupus dan dihancurkan, itu cerita dier ...
KA balas balik : Bukan main lagi beg Adik reka ni berbunga2...
Adik jawab  mestilah .. kalau buat sendiri lagi baik, barulah cantik rupa dier !
Apalagi bila Cikgu siap tulis remark "Sangat Baik" bagi lakaran beg dier
Macam tulah Adik2 aje je cerita dier

Apapun jua.....
Along pun dah kembali ke sekolah dan duduk di asrama seperti biasa
Angah pun macam tu juga ler

 & Akhir kata
Terus doakan yang terbaik aje untuk anak2 kita
Bukan saje di dunia tapi juga di akhirat sana... Insya Allah !

Dan KA pun back to my busy day macam biasa!!!
Rindu nyer nak terjah balik laman kawan2 blogger....

12 comments:

Khai♥Rin : anies said...

adik pekabo? akk pekabo jg? ;-)

Kakzakie said...

Kekangan masa dan kerja ada kalanya terpaksa memilih mana satu yg utama KA
Salam kembali buat adik yg kreatif:)

Nurzakiah Hanum said...

sangat mesra alam

Ann Ishak said...

sangat lama akak tak update entry, rindu dah ni

paridah said...

cantiknya beg adik yg mesra alam tu...pakabar KA n adik..moga baik2 semuanya.

Puan Kutu said...

ala adik bukan anak retis pun anty2 sini semua suka bava cerita adik..kemain lg beg go green dia munge lg.comel.hehehe

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Bagus adik menenagkan Ummi. Cantik lukisan adik.
Lama tak dengar celoteh adik.

OhPanduan said...

Pandai adik. Jawap exam baik-baik yea. Semoga mendapat keputusan yang baik nanti.

Jobdirumah Buat Duit said...

Pandai adik. Tahu tentang kegunaan beg plastik yang ada tak baik digunakan. Cantik beg mesra alam adik. Patut cikgu bagi sangat baik.

eima said...

cantik dan kemas je lukisan adik

Mummydearie said...

Kiranya dah nak habis examlah si Adik ni ya, KA. Puas budak sekolah cuti jerebu. Alhamdulillah sekarang dah nampak elok macam dulu.

Adik ni memang banyak ceritanya. Memang patutlah KA tak kering idea menulis entri tapi biasalah, bila sibuk melanda diri memang tak dapat buat apa-apa. Tinggal ajelah blog sementara menunggu ada masa terluang!

aryan azra said...

pemikiran yang kreatif, hasil beg pun cantik tu ha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...