Tabung Masa Depan ...

Friday, May 27, 2016

Mencari Redha Ilahi

Hasil carian imej untuk bunga
( Ehsan Google Image )
Rasa hiba resah gelisah
Ku tahan rasa itu biar pasrah
Tapi bagai tak dapat menahan lelah
Yang makin hari makin dalam dan parah

Ku intai balik tirai malam
Yang ada cuma gelap dan kelam
Menambah rasa rawan hati dan suram
Mungkinkan semua ini takkan terpadam
Dan kekal menjadi sejarah hitam

Yang salah itu aku
Yang lalai itu juga aku
Yang terkadang lupa itu juga aku
Yang terkadang alpa itulah aku
Kelemasan tika menyelam dan mencari sesuatu

Terkadang menangis dek tertipu lakonan dunia yang rapuh
Terkadang berlari namun tersilap langkah dan jatuh
Ada masa cuba melarikan diri dari terus patuh
Ada ketika berdiri di tepi kapal dan memegang sauh
Namun dek kerana silap, tangan terluka dan mengaduh !

Ya Allah, Ya Tuhan
Tunjukkan hamba mu ini susur dan jalan kebenaran
Dan berikanlah aku pedoman
Agar aku takkan hilang dan kesesatan
Dan bertemu sinar di penghujung jalan !

Memandang ke langit biru tinggi
Melihat kembali ke bawah menilai diri sendiri
Aku selayaknya diuji
Dalam mencari redhamu Ilahi.....


NUKILAN:
KESUMA ANGSANA (Auto Publish N3)

13 comments:

Kakcik Nur said...

Aamiin untuk doa yang baik-baik... :)

paridah said...

SALAM JUMAAT KA..PUISI YG SGT INDAH UTK INGATAN BERSAMMA...

Shaiful Zaidi said...

Amin..
Tahniah..nukilan yg hebat.

aryan azra said...

aamiin..pandai KA menyusun kata, indah jadinya tu

Mummydearie said...

Salam Jumaat, KA.

Lama tak singgah sini, tiba-tiba 'dihadiahkan' dengan nukilan sebegini. Apa pun maksudnya atau sekadar nukilan saja, semoga yang baik-baik aje menanti pada masa hadapan ya, KA!

Norhayati Mohd Isa said...

Aamiin..
Semoga kita memperolehi redho Ilahi..

orked violet @ SYA said...

mohon yang baik-baik je.

jangan lupa alkahfi harini. moga kite semua terpelihara. kite fikir setiap ujian untuk dekat kan kite dengan Allah. and paling penting, whatever taken from us, definitely allah will grant/replace with something better. insyaallah..

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Amin. Semoga kita beroleh kebahagian dunia dan akhirat.

Puan Kutu said...

Amboi kemain lagi KA bermadah..macam sayu betul nukilannya ini..semoga dipermudahkan hendaknya kehidupan KA

Nursaila Norman said...

dah lama tak singgah sini..apa khabar kak KA? harap semuanya baik-baik saja :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

sudipVSsenduk said...

moga ramadhan kali ini beri kita semua ketenangan jiwa & dipermudahka segala urusan olehNYA... Amin.

Ahlam Miera Shafie said...

sabarlah kak.. moga diprmudahkan segalanya.. inshaAllah,,

salam ramadan buat akak dan family dr Ahlam.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...