Tabung Masa Depan ...

Thursday, September 29, 2016

Kalau Dapat Bunga Mawar, Warna Apapun Tak Kisah !

( REPUBLISH N3 )

Jangan marah kalau entry ni agak panjang. Yelah nak citer pasal bunga ros ni memang harus sampai besokkan!. Roses or bunga mawar or bunga ros sesuatu yang ramai suka terutamanya kita, kaum wanita.  Jangan kata kaum hawa , orang lelaki pun boleh teruja dengan keindahan bunga ni.  Tapi tahu tak, apa maksud yang tersirat di sebalik warna bagi setiap bunga ros tu?  Tak tau ?  
Nah, ni serba sedikit info untuk share with you all ye!


Mawar Merah
Mawar merah paling popular di antara mawar2 yang lain. Kekasih biasanya membawa mawar merah hanya untuk kekasihnya atau orang yang benar2 dicintainya. Mawar merah memiliki erti cinta, kecantikan, keberanian, penghormatan, keromantisan dan juga, semangat . Sebab itulah mawar merah ini sangat sesuai untuk menyatakan perasaan cinta kepada seseorang. Maknanya kalau ada yang datang membawa mawar merah untuk kita tandanya  si dia ingin mengatakan " I Love U". 
Buat2 tak faham je (Ceh3 jual mahal lak!).  
Apapun ros merah melambangkan  kasih sayang!


Mawar Putih
Sesuci warnanya, Mawar yang putih terlihat bersinar dan sangat2 cantik. Mawar putih ini adalah tanda cinta sejati, kemurnian, kesungguhan, kelembutan, kesucian dan kerendahan hati. Kalau ada mendapat kejutan mawar putih, berbahagialah kerana si dia ingin menunjukkan ketulusan cintanya. Romantisnya Aduh !

Mawar Merah Jambu/ Pink
Antara mawar favourite juga, mawar pink ini memiliki warna yang sangat2 menggoda dan
 membuat siapa pun yang menerimanya tersipu2 malu. Mawar pink melambangkan penghargaan, kebahagiaan, kekaguman, kelembutan, kasih sayang dan ucapan terima kasih sebagai seorang 
sahabat yang dekat. So, kalau dapat kiriman mawar pink dari si dia, maksudnya, si dia memiliki perasaan yang  ingin berkawan baik namun belum mempunyai  perasaan cinta mendalam. 
        Tapi jangan kecewa, ini tandanya bahawa memang si dia menyukai dan mulai mengagumi kamu.                              (Dah tau, masa tu bolehlah plan step seterusnya kan he3)

 Mawar Kuning
Mawar kuning  selalunya dianggap mawar persahabatan. Warna kuning yang tersimpan dengan keceriaan warnanya menjadi  simbol persahabatan yang sejati, kekaguman atas persahabatan, ucapan selamat datang, suatu awal yang baru dari sesuatu, atau mungkin kenangan indah yang tak terlupakan. Semangat persahabatan sejati tersimpan di dalam indahnya mawar kuning itu.
 (Ala macam citer 3 janji tu... mawar kuning tanda persahabatan!)

Mawar Jingga/Oren
Mawar ini jarang ditemui , oleh itu ianya tidak begitu popular. Namun kalau anda menerimanya, ia adalah simbol kepada kata2 " Aku ingin kamu menjadi sebahagian dalam hidupku".  Ini kerana warna jingga satu simbolik akan gelora  cinta yang menggebu-gebu, kekaguman yang luar biasa, dan rasa haus akan cinta. ( Jiwangnya ! )

Warna Peach
Mawar peach ini juga jarang ditemui. Namun si peach ini melambangkan kedekatan. Makna yang tersimpan di dalamnya merupakan pernyataan cinta sekaligus mungkin lamaran. Biasanya mawar jingga ini diserahkan beserta cincin yang ingin disematkan di jari sambil bertanya, 
“Would You marry Me?” Hu Hu Hu

(Semua foto ehsan cik google.Tq)
Mawar Kombinasi, rangkaian Mawar Putih dan Merah
Ini tanda cinta yang luar biasa. Si dia memang inginkan kamu menjadi pendampingnya, menjadi orang yang selalu berada di sisinya selama2nya. Rasa nyaman, bahagia dan keserasian selalu dia rasakan ketika berdua dengan kita. (Ini saya paling suka!)

Adui! Jiwa2 lak pulak.  Boleh baca tapi janganlah percaya 100% ye. 
 Info2 hasil pembacaan, rujukan dan search cik google. Just for our knowledge aje. 
Apapun warna ros yang kita terima, hargai dengan sebaik2nya, lagi2 kalau FT yang bagi .. opps apalah KA melalut ni...  Lainlah kalau orang bagi black rose tu........ itu dah jadi another story !.

Have a nice day all!  

WASSALAM
KESUMA ANGSANA

7 comments:

paridah said...

MAWAR BUNGA INDAH JADI KESUKAAN RAMAI WLAU APA WARNANYA.

idzwa kamaruddin said...

kita suka warna pink & peach tu...tertarik sangat! tak tahu kenapa kita tak suka rose merah.

nohas said...

suka yang kaler pink..lembut je...

makchaq said...

Bunga mawar memang cantik.. suka tengok mawar yang besar2 tu..

Pakchaq x romantik.. tak pernah bagi bunga..
Makchaq dpt bunga swbakul masa masuk sepital..kawan2 pakchaq yang bagi.. pakchaq x baagi pun..ha ha

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Saya pun suka dengan bunga ros akak. Bila tanam tak berapa menjadi pula.

Mummydearie said...

Saya tak minat bunga, KA ^_^ Pada saya walaupun mawar ada pelbagai warna, saya cuma tau itu bunga mawar aje. Suka tengok warna tapi tak sukalah dengan bunga-bungaan ni. Saya memang dari dulu bukan 'gadis bunga' KA. Saya 'gadis coklat' *_*

aryan azra said...

suka yang pink tu heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...